A avea un copil bolnav sau răcit în plin sezon de viroze și gripă este complet diferit de orice experiență similară din perioadele anterioare. Pandemia pare să fi determinat o regândire a vizitelor medicale. Astfel, în prezent, orice febră, rinoree, manifestare respiratorie sau digestivă trebuie testată pentru Sars-Cov-2.

Numărul cazurilor de copii care s-au îmbolnăvit de COVID-19 a crescut în ultima perioadă.  Pediatrii spun că nu se poate pune un diagnostic doar după simtomatologie, ci se stabilește dacă un copil are sau nu COVID-19, în urma unui test, fie el antigen sau PCR.

"Nu sunt simptome specifice. Cu acest fapt ne confruntăm și noi acum. Diagnosticul îl putem pune relativ ușor pentru că testăm. Se vine pe simptomatologie care nu este numai respiratorie. Foarte mulți dintre copiii pe care i-am văzut în ultima perioadă, cu confirmări pozitive, au fost cu manifestări digestive: vărsături, diaree, dureri abdominale. Aceasta simptomatologie se regăsește în protocoale însă au venit copii și cu dureri articulare (artralgii). Nu mă așteptam. Confirmarea s-a făcut ulterior prin test", a explicat Dr. Dragoș Petrescu, medic pediatru.

Medicul mai spune că, în cazul simptomelor de viroză, dacă acestea nu sunt grave, este bine să se anunțe medicul de familie și împreună cu acesta să se stabilească un tratament.

"De obicei, dacă se manifestă cu febră, se merge pe antitermice. Dacă se asociază și tuse, atunci trebuie să se prezinte în UPU. Vorbim de temperatura peste 38 de grade. Dar, totuși, cam după cele trei zile. Simptomatologia inițială este ca în orice viroza. Însă nu regăsim un patern pentru toți pacienții", a mai spus medicul pediatru.