În cele nouă luni de sarcină, fară ciclu menstrual,  mama a și uitat deja de necesitatea de a face unele rezerve ale produselor de igienă, dar iată surpriză!, au trecut doar cîteva luni după naștere și... A început..! Totul e pe neașteptate, doar cineva spunea că ciclul nu apare dacă alăptezi la sîn. Iarăși îți trec prin gînd o mulțime de întrebări. Olga Gutium, consultant în alăptarea la sîn, membru al grupului GV pe lîngă ACAN în R.Moldova, ne vine în ajutor și ne răspunde la cele mai frecvente întrebări.

Alăptarea la sîn ne asigură că menstruația nu va veni?

Toate acestea sunt în mod individual, la unele mame ciclul se reia în luna următoare după ce lochia s-a oprit (separare de la uter în primele săptămîni după naștere). Perioada de revenire a ciclului menstrual depinde de durata de recuperare a femeilor la nivel hormonal, într-o anumită măsură la aceasta influențează și felul cum se alăptează copilul. În cele mai multe cazuri, ciclul poate reveni:

- spre sfîrșitul primului an de viață al copilului, dacă el se află la alimentația la sîn și primește numai lapte matern atît ziua cît și noaptea;

- pînă la finele alăptării, dacă se alimentează și cu adaosuri, chiar dacă copilul consumă activ laptele matern;

- spre sfîrșitul lunilor a 3-4 după naștere, chiar dacă alimentația copilului încă de la început este combinată.

Acesta este doar rezultatul cercetărilor făcute, însă mamele care alăptează nu trebuie să intre în panică, dacă ciclul menstrual a revenit imediat după naștere. Aici, însă trebuie să acorde o mare atenție preparatelor contraceptive, deoarece alăptarea la sin, nu este o metodă de prevenire a unei sarcini, însă la apariția ciclului șansele de a apărea sarcina sunt mai mari.

Ciclul menstrual și alăptarea: împreună sau separat?

Apariția ciclului menstrual influențează cumva pocesul de alăptare?

Reluarea ciclului menstrual în perioada alăptării este în normă. Anterior, de regulă, menstruația era absentă la femei în timpul alăptării, dar în ultimele decenii, datorită faptului că multe femei iau contraceptive hormonale, apar multe situații de stres, au loc schimbări în mediu etc. ciclul menstrual de multe ori este reluat înainte de încheierea perioadei de alăptare, cu toate că laptele se produce în cantități mari și copilul continuă să fie alimentat doar la sîn.

Ciclul menstrual și alăptarea: împreună sau separat?

Acționează cumva ciclul menstrual asupra gustului sau mirosului de lapte, se schimbă senzațiile în momentul alăptării?

De obicei, primul lucru de care mamele sunt îngrijorate, este dacă ar trebui să continuie alăptaea la sîn, dacă ciclul a revenit sau nu?. Desigur trebuie să continuați, pentru că nu dăunează cu nimic și de asemeni nu schimbă nici gustul și nici mirosul laptelui. Comportamentul agitat al copilului și renuțarea în acelaș timp la sîn – sunt doar cîteva observări făcute de mame, iar aici nu este problema în ciclu.

În ceea ce privesc senzațiile, atunci dureri pot apărea din cauza sensibilități din sfîrcuri, în momentul alăptării la sîn. Unele mame susțin că sînii au devenit prea aroganți. Dacă aceasta coincide cu perioada premenstruală, atunci e legat de fluxul de sînge spre piept. În astfel de cazuri nici nu trebuie să existe motive de îngrijorare, în cîteva zile totul va reveni la normal.

Autor: Valentina Cerniatinscaia