Fiecare din noi am avut cel puțin un episod în copilărie când am înghițit guma de mestecat. Cert este că, de-a lungul timpului, doar câțiva copii din lume au avut nevoie de o intervenție medicală după un astfel de incident. În jurul acestui subiect au apărut între timp tot felul de mituri, cum ar fi faptul că o gumă de mestecat ar putea rămâne blocată în stomac timp de câțiva ani sau ar putea duce la ”alipirea” intestinelor. Din start te anunțăm că acestea nu sunt decât niște speculații și nu corespund adevărului.

Chiar dacă stomacul copilului nu are capacitatea de a descompune guma de mestecat la fel cum se întâmplă în cazul alimentelor obișnuite, sistemul digestiv asigură tranzitul gumei de mestecat de-a lungul tractului digestiv prin activitatea intestinală normală. Altfel spus, guma de mestecat va fi eliminată odată cu scaunul.

Totuși, există cazuri rare în care guma de mestecat ar putea pune în pericol sănătatea unui copil. Ar fi vorba despre cantități mai mari de gumă sau obiecte străine (monede, mărgele) pe care le-ar putea înghiți cel mic. Acestea ar putea bloca tractul digestiv pentru o perioadă scurtă de timp și va fi nevoie de intervenția medicului specialist. Astfel de cazuri se întâmplă destul de rar și ceea ce rămâne de făcut, dacă se întâmplă ca cel mic să înghită guma – urmărește simptomele care apar și fii atentă la comportamentul lui.

Reguli de luat aminte pentru părinți

În primul rând, ar trebui să țineți cont de faptul că până la vârsta de 5 ani un copil nu ar trebui să mestece gumă, pentru că până la această vârstă nu va înțelege pe deplin faptul că nu trebuie înghițită. Dincolo de asta, guma de mestecat nu este un deliciu tocmai bun pentru sănătatea copiilor, deoarece ar putea crea anumite probleme stomatologice, în special cariile, datorită cantității mari de zahăr pe care o conține. În plus, gumele de mestecat conțin mulți coloranți și arome artificiale, mai puțin prietenoase cu organismul celor mici.