Nașterea a trecut, copilul e sănătos și crește pe zi ce trece. Corpul tău se restabilește încet-încet, și ți se pare că nimic nu te poate surprinde. Se pare, însă, că perioada de recuperare a organismului după naștere durează mult mai mult decât se credea anterior, și este însoțită de unele semne care pun în gardă tinerele mămici. Unul dintre aceste indicii este căderea părului postpartum. După 3-4 luni de la apariția pe lume a bebelușului, tinerele mămici încep să observe că, după duș, somn, sau pieptănat, pierd mai multe fire de păr decât de obicei. Unele pot observa chiar și semne de chelie, dar, indiferent cât de înfricoșătoare este imagine din oglindă, acest proces este unul normal, fiziologic și durează câteva luni. În asemenea cazuri este important să știți de ce are loc acest proces și ce trebuie să faceți în legătură cu asta.
De ce proaspetelor mămici le cade părul?
Cauzele căderii părului după naștere se datorează în mare parte proceselor naturale care se petrec în organismul femeii și modului de viață al acesteia.
Principalul motiv îl constituie modificările la nivel hormonal. În timpul sarcinii, cantitatea de hormoni sexuali feminini (estrogen) crește de mai multe ori. Sub influența acestor hormoni, corpul întinerește la propriu, deoarece ritmul de reînnoire celulară este foarte alert. În această perioadă, procesul natural de pierdere a părului este redus la minim. Acele fire de păr care și-au încetat creștere activă nu cad, iar în paralel cresc și alte fire noi de păr. Volumul de sânge mărit, de asemenea, joacă un rol pozitiv în creștere unei podoabe capilare de invidiat în timpul sarcinii. După naștere, schimbările hormonale se petrec în direcția opusă. Cantitatea de estrogen scade, și acest efect miraculos al acestor hormoni, dispare. Firele de păr care și-au încetat creșterea activă, dar au rămas prinse din motive fiziologice încep să cadă destul de brusc și în cantități mari, astfel încât această situația o poate speria pe tânără mamă.
Stresul. Sarcina, este un stres foarte mare pentru o femeie. Chiar dacă sarcina în sine este o bucurie, adaptarea la noul rol, noile preocupări, lipsa de somn, fac ca organismul femeii să cedeze la un moment dat. Pe fonul acestui stres pot apărea unele probleme ale pielii, slăbește sistemul imunitar, se intensifică căderea părului.
Lipsa de vitamine și minerale. În timpul sarcinii, organismul „transportă” toate substanțele nutritive fătului, iar mamei îi oferă ceea ce mai rămâne. În timpul alăptării se întâmplă același lucru, doar că nevoile copilului atunci sunt mult mai mari, astfel încât mamei îi revin și mai puține substanțe nutritive.
Cum să oprești căderea părului?
Trebuie să menționăm că stoparea completă și imediată a căderii părului nu este posibilă. Acele fire de păr care trebuiau să cadă, oricum vor cădea, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să luați unele măsuri în această privință. Cel mai bun tratament în această situație este o îngrijire sporită a părului și de întărire a întregului organism.
La nivel fizic, părul trebuie tratat foarte atent: nu se piaptănă când este ud, nu trebuie prins în „cozi” prea strânse, renunțarea la pieptenele foarte des (în special cu dinți de metal), să nu se folosească uscătoare de păr, plăci, să se evite vopsirea părului și alte procese chimice.
Împotriva căderii părului sunt de folos și măștile pentru păr, atât cele care se găsesc în magazine cât și cele preparate în condiții casnice. Rețete de măști pentru păr pot fi ușor de găsit în internet, dar să nu uităm că tânăra mămică, de obicei, are foarte puțin timp pentru sine, ori, o mască preparată în condiții casnice necesită destul timp pentru amestecarea ingredientele, aplicare apoi spălare. În acest sens, sunt mult mai eficiente măștile din magazine. Măștile pe bază de amestec special de uleiuri esențiale sunt chiar foarte bune. Principalele componente ale acestor măști sunt uleiul de brusture și vitaminele A și E. Apropo, vitaminele A și E, sub formă de uleiuri, pot fi adăugate și în șampoane, balsamuri și alte produse pentru păr, crescându-le eficiența;
În timpul perioadei de cădere a părului este bine să revizuiți toate soluțiile pentru îngrijirea podoabei capilare. Este mai bine să renunțați la șampoanele și balsamurile mass-market pentru o vreme și să le înlocuiți cu șampoane speciale vândute în farmacii. Aceste șampoane au nu doar un efect cosmetic, dar, de asemenea, datorită componentelor active, au un efect benefic asupra scalpului, hrănind foliculii de păr, făcându-i mai puternici;
O condiție obligatorie în lupta împotriva căderii părului este alimentația sănătoasă. Alimentele sunt principala sursă de vitamine și minerale. Meniul trebuie să conțină proteine, calciu, uleiuri vegetale, fructe și legume.
Ar fi binevenită și administrarea de vitamine și minerale, mai ales că mamele care alăptează, de obicei, se abțin de la multe produse, fructe și legume sau le consumă într-o cantitate minimă. În timpul alăptării, puteți lua aceleași vitamine ca și în timpul sarcinii (Multi-tabs perinatal, Vitrum Prenatal, Elevit Pronatal). În plus, puteți lua suplimente de calciu (D3 calciu) și iod (Ydomarin). Nu exagerați însă, vitaminele trebuie luate conform perioadelor indicate, cu pauze între ele, oferind ficatului posibilitatea să se „odihnească”.