mamaplus

Xenia Piciughin, despre înțărcare: ”Nu am lăsat-o cu tata sau cu bunica. Mama trebuie să rămână alături de copil”

-
//
07.12.2021

La aproape doi ani de când a adus-o pe lume pe fetița sa, bloggerița Xenia Piciughin spune că a încheiat procesul de alăptare într-un mod cât se poate de armonios. Tânăra mămică a povestit cum s-a întâmplat totul și, mai ales, cât timp a durat întregul proces.

Deși mărturisește că a avut mai multe tentative de a o înțărca pe Ama, simțea totuși că nu venise încă momentul potrivit. Avea mai multe motive, cum ar fi frica de necunoscut, că nu o să fie cea mai bună mamă sau că o să-i provoace anumite traume fetiței sale.

”Deși intuiam că nu îmi mai aduce prea multă plăcere, aceste gânduri nu mă lăsau să simt ce vreau cu adevărat. Dar corpul nu minte, corpul știe tot. Mi-a zis stomatologul că strâng din dinți. Am început să observ când fac asta și ce încearcă corpul să îmi comunice. Mi-am dat seama că strângeam din dinți doar noaptea, când alăptam a mia oară. Am înțeles că nu are rost ă alăptez dacă nu îmi aduce satisfacție, fiindcă odată cu laptele îi transmit copilului și starea mea.”, povestește Xenia.

I-a luat două luni să se obișnuiască cu ideea de a începe înțărcarea

mamaplus

Înțărcarea treptată nu a fost din start o idee bună, pentru că micuța înțelegea tot, iar atunci când Xenia încerca să elimine cu blândețe una dintre ședințele de alăptare, copilul mânca mai mult ca să compenseze lipsa acelei mese. Chiar dacă a fost o experiență stresantă pentru ambele, Xenia nu a renunțat.

”Am alăptat-o pentru ultima dată într-o dimineață, am trăit si am savurat maxim procesul, mi-am luat la revede de la această etapă. (e foarte important ca mama să fie împăcată cu ideea).

Apoi ea a mers la grădiniță. După ce am luat-o de la grădi, mi-am dat sânii cu ulei de mentă diluat cu ulei de cocos. I-am zis că sânii au bubiță si ambele am pus plasture pe el. A gustat un pic si a văzut că nu e bun (de la ulei de mentă) si nu a mai vrut. Prima noapte a fost grea, a doua a fost ok, a treia a fost foarte grea, a patra ca mai grea. A durat o săptămână. Apoi ca prin minune a trecut totul. S-a maturizat enorm. Am creat o nouă legătură si un nou spațiu sigur în care să ne manifestăm dragostea. A fost magic. Păcat că nu se vorbeste despre asta, dar e extraordinar de frumos să învățăm noi moduri de a relaționa, mai e și sănătos.

Noaptea era cel mai greu. Zici că avea sevraj la droguri. Transpira, nu își găsea locul. Plângea, am rămas alături de ea în fiecare clipă. Nu am lăsat-o cu tata sau cu bunica. Părerea mea este că e extrem de important ca mama să rămână alături de copil. E procesul vostru. În egală măsură și pentru mamă și pentru copil. Da, este extrem de greu, vrei să dai inapoi, dar este o etapă sănătoasă. Separarea e dureroasă la orice vârstă.”, susține Xenia Piciughin.

Chiar dacă în prima perioadă după înțărcare îi era foarte greu să vadă alte mămici cum alăptează, la o lună după aceea s-a împăcat definitiv cu gândul că au depășit cu bine această etapă.

”Și eu și Ama urmărim fără emoții când cineva alăptează, iar legătura noastră e mai strânsă ca niciodată.”, a punctat tânăra mămică.

Menționăm că Xenia Piciughin este soția cunoscutului DJ Sasha Lopez. Xenia mai este și promotoarea comunității Watu care se bazează pe autocunoaștere.

mamaplus