mamaplus

Valeria Țurcan: ”Mi se sucesc degetele de la picioare când alăptez, dar încerc să o fac cât mai des”

-
//
05.01.2021

La aproape 39 săptămâni de sarcină, după 10 ore de travaliu, cunoscuta food bloggeriță de la noi Valeria Țurcanu a adus pe lume un băiețel perfect sănătos în dimineața zilei de 2 ianuarie. Ea spune că a născut natural și a apelat la anestezia epidurală, după 7 ore de la prima contracție. Din cauza presiunii prea mari în timpul împingerilor, Valeria spune că a rămas cu câteva capilare sparte la nivelul feței, ceea ce a lungit un pic durata procesului nașterii. Așa cum se cuvine în perioada pandemiei, tatăl copilului nu a asistat la naștere, însă întâlnirea lor a fost cel mai frumos și așteptat moment. Află în continuare ce semnificație are prenumele Saul pe care l-a ales Valeria și partenerul său de viață pentru primul lor copil și alte detalii interesante din primele zile de când a devenit mamă.

”Foarte greu am ales numele Saul. Chiar și când am născut aveam 2 variante de nume, doar că odată ce l-am văzut am știut că așa îl voi numi. Este într-adevăr un nume mai puțin întâlnit, dar care ne reprezintă foarte mult. Numele SAUL este de proveniență ebraică și semnifică ”cerut” sau ”cel pentru care ne-am rugat” ceea ce este despre noi. De asemenea este numele primului rege al Israelului. Ne-a atras și prin faptul că este scurt, nu îl poți dezmierda și este clar, dacă nu din prima oară – din a doua la sigur.

Un medic m-a întrebat la spital ”dar cum o să-l dezmierzi?”, eu i-am zis că o să-i zic puișorul mamei și multe alte cuvinte de alintare. Părinții au reacționat bine la acest nume și l-a aflat după ce s-a născut. Știau că o să-l numim așa cum o să simțim și părerea lor nu o să ne influențeze.”, povestește autoarea blogului Valerie’s Food.

Cât despre instituția medicală în care a avut loc nașterea, Valeria spune că a optat pentru Spitalul Clinic Municipal nr. 1 și medicul ginecolog-obstetrician Angela Postu.

”Am ales medicul și nu condițiile. Îndemn pe fiecare graviduță să își găsească din timp medicul de încredere care îi va monitoriza sarcina și îi va ghida nașterea. Ținând cont de situația epidemiologică, eu am rugat să fim externați cât mai curând posibil, dar fiind faptul că eu și copilul suntem bine. Sub răspunderea personală am venit acasă”, mai spune proaspăta mămică.

Deși sarcina ei a decurs fără mari probleme și complicații, pe ultima sută de metri și mai exact la începutul lunii decembrie, atât Valeria cât și iubitul ei Maxim Cerbadji s-au infectat cu COVID-19. Cei doi s-au autoizolat timp de două săptămâni, respectând cu strictețe indicațiile medicului de familie. Chiar dacă și-au pierdut între timp mirosul și gustul, au avut dureri musculare și dificultăți de respirație, cei doi au reușit să învingă lupta cu virusul de tip nou, fără complicații ulterioare.

Valeria Țurcan a mai mărturisit că în perioada sarcinii a adăugat 14 kilograme, dar în ultimele săptămâni de sarcină s-a confruntat cu retenția de apă și a renunțat să se mai urce pe cântar.

”Voi scăpa de kilogramele în plus într-un mod sănătos. Nu sunt stresată din cauza lor și o să încerc să o fac cât mai echilibrat. De când am revenit de la maternitate, am scăpat de vreo 6-7 kilograme. Acum alăptez și mă simt norocoasă că o pot face. E a treia zi și deja mi s-au crăpat mameloanele (pe care le ung cu lanolină), mi se sucesc degetele de la picioare când alăptez, dar încerc să o fac cât mai des și sper să nu mă confrunt cu furia laptelui. ”

mamaplus