mamaplus

Povestea mamei care a fost îndemnată să lase copilul la spital după ce l-a născut: ”Credeam că o să mi-l ia cu forța”

-
//
12.11.2021

Andreea este o tânără de la nordul Moldovei care a născut la 19 ani și a fost lăsată de tatăl copilului fără niciun ajutor. Astfel, tânăra a fost nevoită să facă o alegere: să păstreze copilul sau să întrerupă sarcina. Andreea a ales să dea naștere copilului și a trecut prin greutăți nu doar financiare, dar și psihologice din cauza atitudinii celor din jur față de femeile care au un copil nefiind căsătorite sau într-o relație.

Tânăra povestește că a făcut cunoștință cu viitorul tată al copilului ei când era la studii în Chișinău. Bărbatul cu care a început o relație era cu aproape 11 ani mai mare.

"Relația a durat câteva luni. La un moment dat m-am simțit rău, dar nu credeam că eram însărcinată pentru că aveam menstruație. Am făcut câteva teste care au arătat rezultatul pozitiv. (...) El a spus că nu este pregătit să devină tată", povestește Andreea.

Tânărul i-a spus să întrerupă sarcina, ea însă a ales o altă cale – să se despartă de el definitiv și să păstreze copilul.

Andreea a renunțat la studii și a muncit mult în perioada sarcinii. La șapte luni de sarcină s-a împiedicat și a căzut pe burtă, iar la scurt timp după aceea a ajuns în sala de nașteri. Ea nu făcuse nicio analiză în perioada sarcinii, iar atitudinea medicilor era neadecvată. Mai mult, la a doua zi după naștere, a vizitat-o o asistentă socială care i-a propus să refuze copilul.

”S-a apropiat de mine o doamnă, asistentă socială care mi-a zis: Uite, tu ești tânără, nimeni nu știe că ai fost însărcinată, nimeni nu vine la tine, nu ai pe nimeni… Poți să refuzi acest copil, noi avem o familie destul de ok care poate să-l ia chiar mâine, iar tu poți să-ți continui viața și nimeni nu va ști nimic. Au urmat trei zile de așteptare și nervi până am văzut certificatul de naștere a copilului…”, mai spune ea.

Andreea a ascuns de părinți faptul că așteaptă un copil, dezvăluirea făcând-o abia după ce a născut: "Mama mi-a spus că nu mai vrea să știe de mine. Am crezut că-mi cade cerul peste cap. Realizam că nu pot schimba nimic și că este alegerea mea. Nu știam ce să fac".

Ulterior, tânăra a fost sprijinită de tatăl ei vitreg cu care a avut o relație mai caldă și s-a întors acasă în sat. Însă greutățile abia au început.

"Prietenii și rudele nu comunicau, iar părinții sufereau și ei din cauza asta. Eram în fiecare zi judecată, vorbită. Părinții nici nu puteau să iasă să lucreze, erau mii de întrebări, mai ales cine este tatăl", mărturisește tânăra.

Acum băiețelul ei are 8 ani, iar întreaga ei poveste o poți urmări aici.