Mesele în familie sunt benefice pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor

Mesele în familie sunt benefice pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor

-
//
14.02.2018

Masa în familie este un eveniment important

Mesele în familie sunt benefice pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor

Pentru multe familii, luatul mesei împreună a devenit un soi de tradiție uitată, undeva prin cotloanele copilăriei. Însă potrivit cercetărilor psihologice și antropologice, masa în familie este o modalitate simplă și eficientă de a preveni abuzul de substanțe periculoase la vârsta adolescenței și de a crește copii sănătoși.

Masa în familie este unul dintre primele obiceiuri pe care le învățăm, având o influență considerabilă asupra modului în care ne construim ulterior relațiile în propria familie. O bună parte din amintirile noastre din copilărie sunt legate de obiceiul de a mânca alături de familie, de a petrece timp împreună și de a împărtăși legături pozitive. Și acest lucru nu este în zadar. Luatul mesei împreună are importante beneficii la nivel afectiv.

Robin Fox, profesor de antropologie la Universitatea Rutgers din New Jersey afirmă: ”Mâncatul împreună nu este doar despre mâncare și nutriție. Este și despre educarea copiilor, despre a-i învăța cum să devina membri ai societății și ai culturii lor. Mâncarea a devenit o comoditate atât de prezentă peste tot, atât de ieftină și ușor de găsit încât nu îi mai apreciem sensul. Trebuie să îi redescoperim importanța și valoarea. A împărți o masă cu cei dragi ar trebui considerat un eveniment special, care aproape poate lua forma unui ritual sau a unei ceremonii, așa cum era practicată de strămoșii noștri pentru care a găsi mâncarea era o luptă continuă”.

Miriam Weinstein, autorul „The Surprising Power of Family Meals”, declară: “Cina poate fi un mediu perfect în care copiii pot învăța cum să poarte conversații, să țină cont de bunele maniere, să îi servească pe alții, să asculte, să rezolve conflictele, să facă compromisuri”.

Ce spun studiile despre importanța meselor în familie

Cercetătorii din cadrul Universității din Montreal au studiat un grup de copii, născuți în perioada anilor 1997 și 1998, în Quebec, și au constatat că există o relație pozitivă dintre mesele luate în familie și sănătatea copiilor, ajunși la vârsta adolescenței. Rezultatele acestui studiu au fost publicate, în decembrie 2017, în Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics.

Studiul longitudinal a vizat dezvoltarea copiilor începând cu vârsta de 5 luni. Când aceștia aveau 6 ani, părinții au furnizat informații referitoare la frecvența meselor în familie. Ulterior, când copiii aveau vârsta de 10 ani, au fost colectate informații despre stilul de viață al copiilor și despre bunăstarea lor psihosocială, de la părinți, profesori și de la înșiși subiecții cercetării, copiii.

Potrivit studiului, dacă la vârsta de 6 ani ambianța în timpul mesei în familie este favorabilă, atunci la vârsta de 10 ani copiii manifestă mai puține comportamente deviante, dau dovadă de înalte abilități sociale, un nivel redus de agresivitate fizică, rebeliune și tendința de a consuma alcool sau droguri.

Coordonatorul studiului menționează că în cadrul cercetării s-au luat în calcul și informațiile despre copii înainte ca ei să împlinească 6 ani – temperament și abilități cognitive, nivelul de educație al mamei și caracteristicile psihologice, precum și structura și funcționarea familiei – eliminându-se astfel factorii care ar fi influențat rezultatele.

În timpul meselor în familie, părinții oferă copiilor modele primare de interacțiune socială, discuții despre problemele sociale și preocupările cotidiene. De asemenea, masa în familie oferă modele de învățare vicariantă a conduitelor prosociale, într-un cadru familiar și sigur din punct de vedere emoțional. Experiența unor forme pozitive de comunicare în familie îi dezvoltă copilului abilitățile de comunicare în afara grupului familial. Mesele în familie sunt indicatori nu doar ai unui mediu familial de calitate, ci și căi prin care părinții își pot educa în mod armonios copiii.

Mesele în familie sunt benefice pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor

Studiul are drept concluzie faptul că mesele luate în familie au o influență pe termen lung asupra sănătății fizice și mintale a copiilor.

Un studiu recent, cu privire la mesele în familie la români, a constatat faptul că pentru 83% dintre români, mesele în familie sunt importante, iar beneficiile exprimate arată că luatul mesei împreună sprijină comunicarea între membrii familiei și consolidează familia. Pentru copii, mesele în familie sunt un prilej important de a învăța alături de părinți, bunici sau alți membri ai familiei, să își împărtășească opiniile, să povestească, să se consulte.

Citiți integral pe cafe-psychologique.md