mamaplus

Maggy Platon, despre mamele care fumează în parcuri, lângă copii: ”Cât de normal li se pare asta?”

0
//
15.06.2021

Cunoscuta bloggeriță de la noi și mama unui copil de un an și jumătate, Maggy Platon, a abordat recent un subiect destul de delicat și totodată actual pentru societatea noastră. Este vorba despre mamele care fumează în parcuri sau lângă terenurile de joacă și o fac la doar câțiva metri distanță de copiii lor, iar în unele cazuri nici nu mai respectă această distanță. Maggy s-a arătat nedumerită de o situație pe care a văzut-o cu ochii proprii într-un parc din capitală și nu a ezitat să o împărtășească cu alte mămici, în speranța că va putea schimba cumva situația actuală.

”Foarte des văd mame sau tați care efectiv fumează lângă copilul lor... Și mă întreb, cât de normal li se pare asta? Oare chiar e atât de greu să lași fumatul sau cel puțin copilul să nu inhaleze tot fumul? Am ieșit cu Mark la plimbare și văd o astfel de imagine e o bancă, la câțiva metri de noi: mama fuma, iar tata sta la vreo doi metri distanță de ea și ținea copilul. Peste un minut, cei doi s-au schimbat cu locurile. Bebelușul are cam 4-5 luni. Vrem o altfel de societate, dar nu ne reeducăm pe noi și pe copiii noștri. Așa și vom rămâne mereu cu fraza: Of, Moldova asta, mai repede să plecăm de aici, oamenii sunt proști și needucați”, scrie Maggy Platon într-o postare pe rețelele sociale.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății estimează că jumătate din copiii lumii sunt expuși frecvent la fumul de țigară, iar riscurile fumatului pasiv la copii, inclusiv la cei nenăscuți sunt colosale. Chiar dacă, din varii motive, unii părinți nu sunt coștienți de anumite consecințe, fumatul în preajma copiilor de vârste mici și mari îi expun la o mulțime de riscuri pentru sănătatea lor: începând cu alergii, astm și diverse afecțiuni cronice care le va afecta calitatea vieții, până la cancer sau chiar moarte subită în rândul bebelușilor. Fumul inspirat de copii, ai căror plămânni sunt încă în dezvoltare, sunt grav afectați de cele peste 250 de substanțe chimice, toxice, cancerigene, precum azotatul de arseniu și acidul cianhidric.