mamaplus

Ludmila Adamciuc transmite un mesaj tuturor părinților care au copii diagnosticați cu sindromul Down

0
//
29.05.2020

Ludmila Adamciuc, tânăra mămică a unui copil cu sindromul Down, a povestit în cadrul multor interviuri cât de frumos își trăiește viața alături de fetița ei, pe nume Beatrice. În pofida tuturor prejudecăților, Ludmila combate orice stereotip legat de acest sindrom și încurajează părinții care au copii cu aceeași afecțiune, să nu-i marginalizeze și să-i iubească necondiționat.

Anterior, Ludmila a dezvăluit că, deși a avut o sarcină fără probleme, o veste neașteptată a luat-o prin surprindere. După nașterea micuței, au fost efectuate niște analize genetice, în urma cărora Beatrice a fost diagnosticată cu sindromul Down – o afecțiune congenitală cauzată de prezența suplimentară a unui cromozom într-una dintre celulele organismului.

Recent, în cadrul unei emisiuni, Ludmila Adamciuc a vorbit despre cum e să accepți realitatea exact cum e ea, chiar dacă nu este deloc ușor la început să trăiești cu gândul că vei crește un copil diagnosticat cu sindromul Down.

„Atunci când i-am spus soțului că mai bine nu era și eu îmi continuam studiile, ori mai bine făceam copii mai târziu, el mi-a zis: „Tu du-te și fă-ți studiile și cariera! Lasă că eu o să mă descurc cu dânsa, eu am s-o cresc”. Și-atunci mi-am zis: „Liuda, gata, lasă jălea, începe să cauți pe internet informații!”. Paradoxul este că eu, de la început, nu mă puteam impune să citesc informații.

Zilele trecute mi-a apărut în memorie o fotografie făcută cu 2 ani în urmă, în care i-am astupat fața lui Bety cu două inimioare. Eu îmi aduc aminte acel moment și știu de ce i-am pus acele inimioare. Pentru că atunci eu încă nu spusesem nimănui că eu am un copil cu sindromul Down. Cumva eu mă gândeam că nici nu voi spune cuiva, că eu așa voi lucra cu ea, că nimeni nu va observa asta, iar atunci când ea va împlini un an, eu o să pun pentru prima dată o fotografie cu dânsa și o să neg că ea are sindromul Down.

Și când mi-am amintit acele gânduri de atunci, am început să plâng, pentru că Bety așa drăgălaș dormea lângă mine. E atât de incorect să ai atitudinea asta ca mamă, inițial, dar în același timp, nu poți să judeci mamele în această perioadă”, mărturisește Ludmila.

mamaplus

Femeia a vorbit, de asemenea, despre cum a aflat familia de nașterea unui copil cu sindromul Down:

„Mama mea era la mine. Ea a auzit deodată noutatea că Bety are sindrom. Am decis să nu-i spunem lui tata deocamdată, pentru că trebuia să-i explicăm față-n față ce înseamnă sindromul Down. Nici nu știam ce e asta și aveam așa o senzație că e ceva tare grav și rușinos”, povestește Ludmila.

Pe final de discuție, ea a ținut să vină cu un îndemn la adresa tuturor părinților care au copii cu această afecțiune:

„Eu nu am o imagine despre cum va arăta Bety în viitor. Recomand tuturor părinților care au un copil cu sindromul Down să nu-și creeze iluzii și imagini. Cu cât ai așteptări mai mari, cu atât devine mai greu să le obții, iar dacă nu le obții, ești distrus moral. Dacă Bety va fi super bravo și va absolvi facultatea, eu o să mă duc la înmânarea diplomei. Dacă Bety o să prefere, de la 15 ani, să împletească covorașe colorate, eu și soțul îi vom căuta cea mai bună ață, cele mai calitative culori și o vom lăsa să împletească, pentru că asta-i lumea ei, în asta ea se regăsește, asta-i place să facă. Asta e sănătos, cred că, pentru fiecare om. Cu cât îți faci așteptări mai mari, cu atât trăiești mereu cu gândul că nu le atingi, începi să te distrugi, nu reușești... Dar pentru ce? Cui îi trebuie asta?”, spune Ludmila.

Ludmila Adamciuc este urmărită de un număr mare de persoane pe contul său de Instagram, acolo unde își împărtășește activitățile zilnice alături de fiica ei, pe care din prima clipă a numit-o „prietena mea”.

mamaplus

Tânăra mămică promovează toleranța față de copiii cu dizabilități și, de când și-a născut fetița, nu i-a fost rușine niciodată să vorbească public despre faptul că are un copil diagnosticat cu sindromul Down. Micuța Beatrice este iubită la maximum de către părinții ei și a devenit adevărata sursă de fericire în familia lor.

În 2019, Ludmila Adamciuc a fost invitată la emisiunea Mama Mia, în cadrul căreia a povestit pe larg despre experiența maternității și viziunile total greșite ale societății privind copiii cu sindromul Down.