mamaplus

Ludmila Adamciuc, mama unei fetițe cu Sindrom Down: ”De-ați ști cât mă strădui să evit terenurile de joacă”

-
//
23.06.2022

Să fii mama unui ”copil soare„ este o adevărată provocare, pentru că societatea noastră încă se mai străduie să accepte acești micuți, iar reușitele sunt deocamdată foarte modeste. Ludmila Adamciuc, autoarea blogului ”Prietena Mea” și mama unei fetițe cu Sindrom Down, mărturisește că în toți acești patru ani de când Beatrice este în viața ei, răbdarea și acceptarea sunt cei mai importanți factori în tot ce vede și trăiește ea zi de zi. Misiunea nu este deloc ușoară, pentru că ochii răi și criticile se pot ivi de după fiecare colț, însă dragostea de mamă este prea puternică pentru a fi doborâtă. Într-o postare recentă pe rețelele sociale, Ludmila Adamciuc a vorbit cu multă sinceritate despre reacțiile celor din jur atunci când Beatrice se află în preajma lor.

”Beatrice trage de păr, dar iată reacțiile celor din jur devin tot mai intersante și așa cum trăsăturile Sindromului Down sunt vizibile - oamenii - conectează- are Sindromul Down - e copil agresiv, trage de păr. Prieteni, comportamentul ei e tipic copiilor de aceeași vârstă sau uneori celor un pic mai mici. Unii trag de păr, alții mușcă, alții te gâdilă la ureche și tot așa. Nu ne facem concluzii grăbite, nu faceți priviri și dați ochii peste cap, nu dați lecții când tăt asta se întâmplă. Eu ca mamă, evident că nu mă simt bine în astfel de scene. De-ați ști cât mă strădui să evit terenurile de joacă. Ajutați părinții în astfel de situații cu un - tot bine, nu vă stresați, sunt copii și însoțit de un zâmbet drăgălaș.”, se arată în mesajul Ludmilei Adamciuc.

mamaplus

Fiind o mămică foarte activă, care încă mai învață ce este răbdarea cu adevărat, Ludmila a vorbit și despre cea mai mare frică pe care o are la moment.

”Să nu fie /obijduită/ atunci când nu e lângă mine. Probabil este frica care trăiește în fiecare părinte a unui copil cu dizabilitate. Am definit și frica mea. Mă gândesc la asta și mi se ridică un nod în gât, rămân fără cuvinte. Tare îmi doresc ca tot ceea ce fac să ajungă la cât mai mulți viitori părinți. Să trateze diversitatea ca fiind normalitate. Să fie mai buni și empatici iar copii doar vor prelua.”, a precizat Ludmila Adamciuc.