mamaplus

Lili Lozan: ”Nu judecați o mamă și nu o întrebați de ce nu slăbește sau de ce are ochii roșii”

-
//
08.02.2022

Prezentatoarea TV Lili Lozan are un băiețel în vârstă de un anișor și jumătate, iar în comunitatea ei de pe Instagram sunt multe mămici curioase să afle detalii din culise și cum se descurcă ea în rol de mamă. Deși a revenit la muncă la scurt timp după naștere, Lili mărturisește că a reușit să îmbine perfect televiziunea cu maternitatea, deși nu este scutită nici ea de lipsa somnului sau alte provocări. Chiar dacă este mereu în vizorul publicului, Lili ezită să ofere recomandări legate de maternitate și a dezvăluit câteva lucruri importante pe care le-a conștientizat între timp.

”Niciodată nu o să le fii pe plac oamenilor și nici nu ar trebui, pentru că până la urmă, dacă cineva are o problemă, e problema lui! Noi, mamele, trebuie să facem ce-i mai bine pentru noi și copiii noștri. Știți și voi – alăptezi, te întreabă: ”Alăptezi mai mult decât trebuie?”, dacă nu alăptezi: ”Vai, de ce nu alăptezi? Toate mamele alăptează…„ sau altele: ”Oh, copilul tău încă e cu scutec?!”, ”Ai făcut cezariană? De ce?”, ”Ai născut natural? Păi, acum poți face cezariană!””, subliniază tânăra mămică.

”Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”, ar fi regula după care se ghidează ea

Lili mărturisește că ezită să dea sfaturi pe rețelele sociale, pentru că este conștientă de faptul că fiecare copil este diferit și nu vrea să-și asume această responsabilitate. Ea a precizat că doar atunci când este sigură de anumite lucruri, le comunică și mămicilor din mediul online.

”Din propria experiență văd că ceea ce funcționează la unul, pentru celălalt este cosmos și invers. Chiar trebuie să-ți asculți copilul și trebuie să te asculți și pe tine, pentru că, mai ales după ce naști, toată lumea își face griji de copil, inclusiv mama. În prima jumătate de an, mamele trăiesc în vid, deși ar trebui să avem mai multă grijă de sănătatea noastră mintală, pentru că lipsa somnului și foarte multe altele ne destabilizează emoțional.

Așa că, nu judecați o mamă și nu o întrebați de ce nu slăbește, de ce are ochii roșii sau de ce nu s-a pieptănat, pentru că n-ar trebui să vă intereseze. Ați putea, în schimb, să îi propuneți ajutor, pentru ca între timp mama să doarmă puțin sau să bea o ciocolată fierbinte sau să facă duș, pentru că dușul mamelor este ca la olimpiadă, în cinci minute faci tot.”, povestește prezentatoarea TV.

Lili și-a încheiat gândul cu ideea că dragostea de mamă este imensă și chiar dacă la început sunt multe suișuri și coborâșuri, nu ar trebui să intrăm niciodată în goana după perfecțiune.

”E clar, iubești copiii la nivel de celulă, e cea mai mare dragoste în viață, dar nu e grav dacă uneori te simți mamă neputincioasă, nepricepută, nu faci lucrurile cum trebuie și te bucuri când vin bunicii că poți să stai un pic la TV. Să fie clar, nu ai cum să reușești absolut tot, dar ce rost are goana asta, de ce să pui presiune pe tine, familie, copil? Eu asta învăț, serios (deocamdată greu cu partea practică) și mai învăț să nu atrag atenția la ”sfaturi”.”, a conchis Lili Lozan.