mamaplus

Laura Cosoi, despre diversificarea alimentației: „Situația ne obligă să ne ascultăm și instinctul de mame”

-
//
26.02.2019

„Diversificarea, momentul când copiii noștri încep, ușor, ușor, să mănânce ca niște oameni mari, este o etapă importantă în viața unei familii. E un drum încă neumblat, ceea ce ne poate face să ne punem o grămada de întrebări: la ce alimente o fi alergic, dacă se îneacă, dacă nu-i place ceva, e oare vârsta potrivită să încep?”, mărturisește Laura Cosoi în cel mai nou articol de pe blogul său.

„Până în momentul ăsta, am introdus multe alimente noi în meniul Ritei și, uitându-mă în urmă, pot să-ți spun că perioada diversificării trece atât de repede de nu-ți vine să crezi! După câteva săptămâni de când începusem, ne întrebau oamenii ce alimente am introdus inițial și abia îmi mai aminteam! Totul se petrece rapid și cred că secretul – ca să nu ne stresăm prea mult noi, mamele – e un echilibru între informațiile primite de la medic și instinct. Oricum, diversificarea se face în multe feluri și nici măcar specialiștii în nutriție pediatrică nu au căzut de acord asupra metodei perfecte. Situația ne obligă așadar să ne ascultăm și instinctul de mame”, afirmă Laura.

„Iată cum am procedat noi! 

În primul rând ne-am pregătit:

  • Am strâns informații, dar si castronașe, veselă, căni și pahare pentru Rita. Iar la 5 luni jumate am considerat că Rita e pregătită. Stătea deja în fund, era curioasă și se întindea după mâncare.
  • Am aplicat o metodă mixtă, în sensul că o hrăneam și eu, dar o lăsam și pe ea să descopere hrana, textura mâncării. Totul a fost la început pentru ea ca o joacă. Îi puneam pelerina și apoi o lăsam să se joace cu lingurița în farfurie. Am stat cu ochii pe ea, nu am riscat, dar în același timp am vrut să-i dau senzația că acela e un moment când ne jucăm.
  • În primele două săptămâni, i-am introdus câte un aliment la trei zile (morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină, cartof dulce), iar când am observat că nu are alergii am mers cu curaj înainte și am tot adăugat alimente noi.
  • Dacă nu îi place ceva, încerc să schimb rețeta. Spre exemplu, dacă refuză broccoli, îl amestec cu cartof dulce și așa îi place. Important e ca acel ingredient să ajungă la ea, mai ales dacă știu că e plin de vitamine și-i face bine.
  • Fructele i le-am introdus abia la două săptămâni după legume, i le-am pasat și i le-am dat simple, apoi cu iaurt, cereale sau biscuite fără zahăr (îndulcit cu suc de fructe)
  • Carnea de curcan sau vită am introdus-o abia după o lună și îi place. În general, n-am probleme cu ea din punctul ăsta de vedere, pentru că e mâncăcioasă. E și foarte nostimă atunci când descoperă textura nouă a unui aliment. Are o față foarte expresivă, cumva surprinsă!”, spune vedeta.

Citiți continuarea pe www.lauracosoi.ro despre alimentele pe care le consumă Rita, cum i se pregătește mâncarea, dar și ce metode sunt aplicate în cazul când ea nu vrea să mănânce!