mamaplus

La 33 de ani, mamă a 5 copii: ”Nu lega copilul de tine. Dragostea și dependența, n-au nimic în comun”

0
//
10.03.2020

În mediul online de la noi există mămici care știu să inspire și să motiveze atât de bine, încât le urmărești cu mare satisfacție activitățile zilnice. Una din ele este și Nadejda Chironda, originară din Chișinău, mamă a 5 copii, masterandă în filozofie, specialistă în time management și instructor în neurografică. Am cunoscut-o pe Instagram, platforma pe care își împărtășește gândurile și experiența de mămică. Vezi în continuare câteva idei prețioase preluate din experiența ei.

”Un medic spunea că regimul copilului nu trebuie să se abată de la regimul familei. Fiecare familie, ca structură aparte, are regimul ei unic care este benefic anume pentru această familie.

Credeți-mă, eu în practică am încercat de toate. Pot să zic la sigur doar un moment foarte important. Fiecare din noi, știe cum trebuie să fie normal și benefic atât pentru copilul lui, cât și pentru familie. Consider, de prost gust, atunci când oamenii impun părerea lor altora, ca fiind una absolut corectă. E prostie, nu altceva. Eu personal, nu impun copilul să doarmă la amiază - dacă nu dorește.

Nu îl trezesc dacă adoarme mai târziu de amiază, având frica că nu va dormi la noapte. Eu îi dau pace să existe așa cum simte că este necesar. "Copiii sunt oaspeți în viețile noastre" – este un gând, care din start ne pregătește pentru ziua în care bebelușii noștri dulci, vor părăsi cuiburile părintești.”

mamaplus

”Consider greșit, să legi copilul de tine. Dragostea și dependența, nu au nimic în comun.

Ce înseamnă a educa? A citi cărți și spune copilului despre ce e bine și ce e rău? Eu consider, că educația este de a arăta prin propriul exemplu, o modalitate de a trăi viața. Una din miliarde de posibilități. Și copilul trebui să fie conștient de acest fapt.

Noi, ar trebui să fim prietenoși față de mediul în care trăim. Față de oamenii cu care trăim. Și să nu uităm că parerea noastră despre viață este doar parerea noastră, nimic altceva. Să crești copii conștienți înseamnă să crești ființe fără prejudecăți. Dar ca sa poți face aceasta, trebuie să te cureți și tu de ele, nu?”

mamaplus

”Cu toții ne dorim o viață fericită. Nu conștientizăm faptul că din start suntem fericiți, pur și simplu, la un moment dat permitem negativismului să ne cucerească "capul" și "inima". Dorim un viitor fericit copiilor noștri? Nu avem altceva de facut, decât să-i acceptăm și să îi iubim cu adevărat, fără așteptări și prejudecăți.

Având cinci copii, la sigur pot să vă zic, că fiecare persoană este atât de deosebită și unică, că uneori este greu să-ți dai seama despre aceasta. Filosofia mea de părinte este cât mai puțin să mă încurc în planul lui Dumnezeu și să cresc oameni încrezuți în sine, nu comode pentru cineva.”, sunt câteva fragmente din istorisirile mamei.

mamaplus