Ecaterina Mikitenko. Ce trebuie să existe obligatoriu în camera copiilor?

Ecaterina Mikitenko. Ce trebuie să existe obligatoriu în camera copiilor?

0
//
22.11.2016

Ce trebuie să existe neapărat în camera copiilor? Cărți, cărticele de colorat, creioane, jucării… Da, fără îndoială. Însă există ceva mult mai important și necesar pentru dezvoltarea și sănătatea copilului – este vorba despre locul de sport. Probabil că știați și singuri despre acest lucru, doar că puțini dintre copii au un astfel de colţişor. Prieteni, scriind acest articol aș vrea să vă inspir spre crearea în casa dumneavoastră a unei mini-săli de sport – mică, dar adevărată – pentru copilași! Credeți-mă, acesta este un lucru pentru care nu trebuie să economisiți bani și spațiu.

Ecaterina Mikitenko. Ce trebuie să existe obligatoriu în camera copiilor?

Calea noastră spre o cameră de sport pentru copii a început când Serafimka avea 1 an şi 2 luni. Aflând din revista „Домашний ребёнок” despre complexul de sport special conceput pentru copiii de la 0 la 6-7 ani, am decis să cumpăr unul pentru fiul nostru. Am cumpărat complexul, un tobogan şi inele. În lunile călduroase această construcţie am scos-o în curte (apropo, afară, unde există multe lucruri interesante, copilul nu prea interesat de acest complex de sport), iar pe timp de iarnă o aduceam în casă. Atunci am aflat cu câtă plăcere copilul se joacă pe acest mic teren improvizat atunci când afară este frig şi lapoviţă.

Timp îndelungat lucrurile au rămas neschimbate. Serafim se ocupa în complexul sportiv atunci când voia şi atât timp cât voia. Uneori el petrecea acolo câte o oră şi jumătate pe zi, iar alteori – câte 5-10 minute. Însă vara trecută am avut ocazia să răsfoiesc cartea „Rezervele de sănătate ale copiilor noştri” (autori – soţii Nikitin), unde am aflat câtă importanţă acorda această familie dezvoltării fizice a copiilor săi. Familia Nikitin locuia într-o casă particulară şi au amenajat o adevărată sală de sport! Aceasta era dotată, probabil, cu tot felul de dispozitive şi chiar frânghie, cu ajutorul căreia micuţii puteau urca şi coborî de la etaj. 

Ecaterina Mikitenko. Ce trebuie să existe obligatoriu în camera copiilor?

Iată un vis! Vă imaginaţi cât de interesantă este pentru un copil o astfel de cameră! Dar cel mai important, am reevaluat importanţa zonei de sport în casă. Datorită exerciţiilor fizice regulate, muşchii copiilor se întăresc şi se dezvoltă, micuţii devin mai sănătoşi, pentru că mişcarea este viaţă, ei devin mai abili, mai puternici, mai rezistenţi, aparatul lor vestibular funcţionează mai bine, se îmbunătăţeşte coordonarea mişcărilor. Micuţul învaţă să îşi evalueze forţele proprii (pot sări de la această înălţime sau mai bine nu încerc), învaţă să ia decizii. În general, colţişorul de sport este un instrument important pentru dezvoltarea generală a copilului. Aşa am simţit din cartea soţilor Nikitin. Unicul lucru de  care îmi pare rău este că sala de sport a apărut în casa noastră destul de târziu: fiul mai mare avea trei ani şi jumătate, în schimb cel mic creşte în acest mediu de la naştere.

Nu am economisit la amenajarea zonei de sport: am alocat în aceste scopuri o cameră separată. Acum acolo stă complexul de sport cu toboganul, inelele, o scară de frânghie, un leagăn. Planific să adaug o frânghie de căţărat, un disc suspendat, o pară de box. Avem şi nişte porţi de plastic, nu prea mari, pentru fotbal, însă pentru Serafim ele sunt încă (sau deja?) neinteresante.

Ecaterina Mikitenko. Ce trebuie să existe obligatoriu în camera copiilor?

În fiecare zi micuţul nostru petrece foarte mult timp în această cameră. Adoră să se rotească pe inele, deşi până la apariţia colţişorului de sport în casă nu putea face acest lucru. A început să facă faţă şi scării de frânghie – a reuşit să urce singur o treaptă. Şi complexul sportiv, şi leagănul sunt foarte căutate. Într-un cuvânt, sunt foarte mulţumită că băiatul are unde îşi consuma energia, cu folos pentru sănătatea sa. Deosebit de vesel este atunci când avem oaspeţi – împreună sportul este mai distractiv. Iar întâmpinarea oaspeţilor începe acum printr-o vizită în camera de sport – fiul îi invită pe toţi să vadă ce minune de cameră are şi ce ştie să facă la diverse aparate. O bucurie adevărată pentru copil şi mai mult timp liber pentru mamă.

Cu cât mai diversificat este colţişorul de sport, cu atât mai bine pentru copil. Astfel el antrenează diferite grupe de muşchi, se dezvoltă diferite părţi ale creierului. Acum consider că zona de sport îşi merită toţi banii. De jucării copilul se plictiseşte destul de repede, chiar dacă are nevoie şi de jucării. În schimb aparatele de sport servesc timp îndelungat şi nu plictisesc, mai ales că sortimentul lor este foarte bogat! Şi, desigur, atunci când vine vorba despre dezvoltarea fizică, uitaţi de gen – camera de sport este la fel de utilă pentru fetiţe ca şi pentru băieţi.

Ecaterina Mikitenko. Ce trebuie să existe obligatoriu în camera copiilor?

Sper că ideile şi experienţa noastră sunt actuale pentru Dumneavoastră. Se apropie sărbătorile de iarnă şi poate că veţi decide să faceţi copilului un astfel de cadou! Sănătate şi toate cele bune!

Sursa: www.mamamoldova.com