mamaplus.md

De ce vrem să placem și de ce nu avem nevoie de asta

0
//
03.01.2019

Este o parte din noi care este convinsă că dacă vom place tuturor, atunci vom fi fericiți. Iată de ce noi depunem efort în a face lucrurile „corect”. Și suntem în căutarea versiunii noastre de perfecțiune. Și încet, dar inevitabil ne transformăm într-o versiune “cum trebuie să fim”. 

mamaplus.md

Dar nici măcar această „versiune perfectă” nu ne poate garanta că toată lumea o să ne placă. Oricum vor fi peroane care o să ne perceapă ca fiind prea liniștiți sau prea zgomotoși. Oricum vor fi persoane care o să creadă că suntem plictisitori, neștiutori sau ridiculi.

Și acest lucru poate să ne facă să ne simțim izolați, nesiguri, neimportanți și neputincioși. Deoarece de cele mai dese ori concluzia pe care o facem este că am făcut ceva greșit, că ceva nu este în ordine cu noi.

Așa că depunem și mai mult efort pentru a fi ireproșabili, să facem lucrul „potrivit”, la timpul „potrivit” și în modul „potrivit”.

Dar este foarte mare riscul ca efortul depus, oricum să nu ofere rezultatul așteptat și oricum vor fi persoane care nu ne vor agrea.

Observi cercul vicios?

Ironia este că atunci când persoanele ne plac, petrec timpul cu noi, ne aprobă, noi oricum ne simțim distanțați și singuri pentru că fără să realizăm noi pierdem legătura cu noi înșine atunci când pretindem ceva ce nu suntem în realitate. Noi depunem mult efort pentru a fi în compania persoanelor care de fapt nu ne înțeleg. Noi depunem efort pentru a face lucruri care pretindem că ne energizează, când de fapt pierdem energia. Noi depunem efort în a fi ceva ce nu suntem și niciodată nu știm dacă facem lucrul „potrivit”. Cum m-am comportat? Am fost prea liniștită? Prea îngândurată? Prea cochetă? Prea politicoasă? Prea dură? Și tot așa stăm la dubii, iar acest lucru diminuează din încrederea noastră.

Cu siguranță, nu o să ne placă toată lumea. Și acceptând acest lucru, creăm spațiu pentru fericire în viața noastră. Acceptând acest lucru, ne oferim spațiu să fim ceea ce suntem cu adevărat. Astfel, putem să alegem să petrecem timp cu peroanele care ne înțeleg și să îi evităm pe cele care ne creează disconfort emoțional. 

Citește continuarea pe consuela.md