mamaplus

Cinci lucruri pe care să NU le ceri unui copil de 2 ani. Experiența unei mame

-
//
29.09.2020

Alexandra Bogdan este mama a două fetițe minunate care scrie pe blogul său personal tot felul de trucuri și recomandări pentru mămici cu pici. Bineînțeles, experiența ei personală nu se aplică în absolut toate cazurile, dar s-ar putea ca sfaturile de mai jos să funcționeze în proporție de cel puțin 50% și în cazul tău, dacă ai un copilaș de 2 ani.

Creșterea copilului nu e un lucru ușor, mai ales atunci când apar tantrumurile și comunicarea cu alți copii. Răbdarea ar fi un factor primordial în această perioadă, dar și alte calități pe care ar trebui să le înrunească o mamă responsabilă.

”Fetița mea de 2 ani și jumătate are deja personalitatea ei. Se îmbracă exact cum își dorește, refuză ușor anumite lucruri pe care apoi le cere imediat, la câteva secunde distanță, acum e veselă, acum e supărată.

Exemplu de dialog între mine și ea:
Eu: Vrei banană?
Ea: Nu vreau banană!
Eu: Ok!
Ea: după 10 secunde: Mama, vreau banană!

Am mai scris că la ei aceasta este vârsta contrariilor și chiar așa este. Nu trebuie să ceri foarte mult de la un toddler (1-3 ani), pentru că sunt multe lucruri pe care ei le vor înțelege, dar ceva mai târziu.

Nu te aștepta să-și împartă jucăriile

Am fost de curând cu fetița mea la niște rude. Nu a vrut să-și împartă deloc jucăriile. Și nici ceilalți copii cu care se juca, deși erau ceva mai mari (5 ani). Potrivit unor study, deși copiii încep să înțeleagă acest concept, de a împărți lucruri cu alții, abia pe la 7 ani vor fi pregătiți pentru asta.

Ce poți face?

Nu-l forța să împartă! Poți să îi arăți cum se face, să fii tu model pentru copil. Să împarți prăjituri cu partenerul, sau cărți, de ex…

Nu te aștepta să renunțe ușor la tantrumuri

Motivul pentru care cei mici au aceste tantrumuri este pentru că, uneori, se simt frustrați pentru că nu știu cum să se exprime.

Ce poți face?

Să nu cedezi și să fii constant în reacții. Răbdare și calm! Atunci când va vedea că o îmbrățișare îl ajută să se calmeze, se va liniști mai ușor. Dacă, în schimb, simte că primește ceva atunci când face o criză, o va face și a doua oara…

Încetează să îi ceri să aibă răbdare

Copiii de 2 ani vor să aibă totul și vor chiar acum! Nu înțeleg ce înseamnă să aibă răbdare. Abia pe la 5 ani vor știi câte ceva despre asta.

Ce poți să faci?

Își poate pierde foarte ușor răbdarea la vârsta asta, așa că trebuie să îi distragi atenția cu o altă activitate. Ei așteaptă să fie apreciați foarte repede pentru ceea ce fac și cu cât vor aștepta mai mult, cu atât mai frustrați pot deveni.

Nu te aștepta să se joace cu ceilalți copii

Orice copil trece printr-o perioadă de joacă în paralel. Adică va sta lângă alți copii să se joace, dar nu se va juca neapărat cu ei. Chiar dacă nu se joacă împreună, e bine să fie alături de alți copii pentru că învață foarte mult de la ei.

Ce poți să faci?

Să nu îi forțezi să se joace cu alți copii, dar în același timp să -l duci în preajma altora.

Încetează să crezi că el trebuie salvat de fiecare dată

Copiii de 2 anișori nu sunt chiar atât de neajutorați. Este vârsta la care ei încearcă să devină mai independenți și încearcă să copieze comportamentele adulților.

Ce poți să faci?

Poți să îl lași pe cel mic să te ajute la câteva din treburile casnice. Să strângă hainele murdare în coș, să aranjeze jucării, chiar să spele câteva castroane din plastic.
 

E important să înțelegi că nu degeaba această perioadă se numește terrible twos (vârsta teribilă de 2 ani) și că, într-un final va trece.”, scrie Alexandra Bogdan într-un articol publicat pe blogul său.