Blogul tinerii mămici - Olga Andronachi - cum să hrănim copilul?

Blogul tinerii mămici - Olga Andronachi - cum să hrănim copilul?

-
//
02.04.2014

Ei bine, astăzi aș dori să vorbim despre "Cum să hrănim copilul?"

Blogul tinerii mămici - Olga Andronachi - cum să hrănim copilul?

Din moment ce Vitiuşa are un an și zece luni, voi încerca să descriu pe scurt toată această perioadă.

Știm cu toții că atunci când pe lume apare un nou-născut, în primele trei zile, el se hraneşte cu colostru, care îl protejează de boli și alergii. În prima zi, copilul suge aproximativ 1,5 ml de colostru la o singură masă. Pe cînd pilul poate suge până la apariţia laptelui la fiecare 15-30 de minute, astfel încât volumul total zilnic de colostru, care îl suge copilul poate fi semnificativ.

După sosirea laptelui, copiii tind să sugă pieptul de 8 - 12 ori pe zi. În cazul în care copilul este alăptat la sîn, mesele pot fi şi mai frecvente. Uneori, mai puţin de 8 ori, dar de obicei aceasta este o excepție. Acest lucru este normal, doar atunci când copilul ia foarte bine în greutate. Treptat, fiecare copil îşi formează regimului său.

Pe Vitiunia l-am alăptat 2 luni , dar deja din prima lună am întrodus alimentaţia mixtă. Am început să-i dau lapte artificial, deoarece cel de la sîn nu era suficient pentru a asigura copilul şi pentru a creşte în greutate. În mod natural, de îndată ce este adăugat un amestec artificial, puteți să-i formaţi un  program de mese. Am alaptat fiul pe ore, și, astfel, mi-am uşurat munca. Deja de la două luni, copilul meu a început să mănânce la fiecare patru ore. Eu cred că orientarea dvs şi a copilului la un regim, este foarte binevenită. Aceasta include nu numai hrana ci și somnul, ceea ce la noi funcționează şi până în prezent.

Din moment ce fiul meu a fost hrănit cu biberonul, la patru luni am început să adăug treptat piureuri din fructe și legume. Pentru ca organizmul copilului să se obişnuiască și că el să nu aibă dureri de burtică, începeţi să întroduceţi alimentele treptat, cîte o lingură și așa în fiecare zi, vom adăuga cîte un pic. Corect, ar fi să începeţi cu fructe ( mere, pere, morcovi, prune) și așa toată săptămâna, iar de următoarea săptămînă încercaţi legume (conopida, broccoli, dovlecel ). Când puteţi da și legume și fructe, veţi scăpa de o masă. Fiecare mamă alege modul cel mai bun. Ne uitaţi de sucurile de fructe, dar mai bine ar fi, dacă aveți posibilitate, să pregătiţi copilului compot.

Deja de la 5-6 luni am început să adaug  terciurile cu lapte (hrișcă, ovăz, orez). Sistemul este același: trebuie să crească treptat utilizarea de doze de la 10g la 100g. La fel întroducem şi brânza de vaci (cu conținutul redus de grăsime), de la 5g la 30g. Apoi se adaugă la 6-7 luni și pireul de carne, totul începe din nou cu porțiuni mici.

Blogul tinerii mămici - Olga Andronachi - cum să hrănim copilul?

Sincer, eu susțin idea că copilul ar trebui să mănînce ceea ce găteşte mama. Și vă încurajez să faceţi acest lucru. Nu este greu şi nu se cer anumite eforturi, dacă aveți timp liber . O lună mai târziu, am început să întroduc alimentele din borcănaşe, dar mai apoi am renunţat, am început să gătesc tot eu , pentru că cred că ceea ce face mama cu multă iubire, cu  mâinile sale  nu poate fi comparat cu alte alimente fabricate special  (aceasta este opinia mea personală). În timp ce cu siguranță toți medicii spun că inițial trebuie să deprindem copilul cu alimentele conservate, deoarece conţin deja toate vitaminele și totul este echilibrat. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar cred că  dacă aveți posibilitatea de a găti pentru copil, atunci e mai bine. Eu personal, de la  4-5 luni am hrănit băiatul cu alimente din borcane ( să fiu sinceră, nu era deloc gustos), atunci am încercat să gătesc singură. Despre pireul din legume, aş zice că e aceeaşi supă de legume și carne tocată, care se fierbe timp de 30 minute ( morcov, ceapă, cartofi, dovlecei, broccoli saupiept de pui). Aici aveți un prânz care copilul îl va mînca cu plăcere. De la 8 luni se adaugă jumătate din gălbenușul de ou. Introducă treptat peștele. Dar nu uitați şi de produsele lactate, care pot fi achiziționate direct de la supermarket-urile noastre (bioiaurt, chefir, brînzică).

Am scris mai multe despre alimentele de bază . Desigur, spre vîrsta de un an, copilul mănîncă aproape tot. Și, desigur, ar fi bine ca la această vârstă, alăptarea sau amestecul de lapte să-l transferaţi la masa de seară, înainte de culcare  Deci, este corect, dar știm cu toții că copiii noștri sunt unici, și care - cum, de exemplu, e şi fiul meu, cere lapte anume noaptea.

Cu toate că apetitul său era bun, Victor a mînancat amestecuri de lapte o lungă perioadă de timp sau şi a încetat să mai bea acum o săptămînă. Am citit o mulțime de lucruri despre aceasta, m-am îngrijorat, am  mers pe la medici și toată lumea mi-a spus că e un astfel de copil, lui aşa îi place şi el singur va refuza. Și așa s-a întâmplat. Am încercat totul și nimic nu mi-a ajutat, până când el singur n-a refuzat. Astăzi, copilul meu mănîncă singur și absolut tot ce i se dă!

Pentru a ușura ideile dvs., privitor la trecerea  copilului de la alimentaţia la sîn şi amestecuri de lapte, la cea obişnuită, vreau să vă atrag atenţia la următorul tabel, pe care l-am selectat din literatură.

Blogul tinerii mămici - Olga Andronachi - cum să hrănim copilul?