Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - cum se întroduc alimentele solide?

Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - cum se întroduc alimentele solide?

-
//
31.03.2014

La unii e ceva teribil, la alţii sunt mult așteptate " alimentele solide"! Când? Sunt oare necesare? De ce? Alergie! Dureri de burtă! Și multe alte diferite complicații noi, asociate cu "alimentele solide". Ce sunt aceastea? Comentează Irina Polenciuc.

Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - cum se întroduc alimentele solide?

Alimentele solide - extinderea treptată a alimentaţiei copilului în afară de laptele matern sau amestecurile de lapte. Aceste " alimente solide", pregătite sau gata cumpărate în mod special pentru copil. Produsele trebuie întroduse numai în conformitate cu vârsta copilului. În cazul în care copilul se alăptează la sîn sau a trecut la amestecuri uscate, se dezvoltă în mod normal şi adaugă în greutate, atunci alimentaţia solidă poate fi întrodusă de la un an. Dar, totuşi doriți să încercați ceva nou. Pediatrul mi-a recomandat să trecem la alimente solide de la 6 luni. Dar experiența personală a arătat, că timpul pentru a trece la hrana solidă - este de la 5 luni. Mai devreme e posibil, dar e mai dificil. Mai târziu, de asemenea e posibil, dar este chiar şi mai greu! Din experiența prietenelor mele - mame, am aflat că în cazul în care întoducerea alimentelor solide începe mai târziu de 6 luni, apoi către acest moment copilul este deja mai conștient și ştie ce lingură preferă sau ce sticlă.

Fiul meu cel mare, a început să ia alimente solide de la 6 luni. Totul a fost foarte greu! El a refuzat categoric să mănânce cu lingura. Deci, pentru noi atunci, ca și până acum, a fost o problemă uriașă să-l hrănim. Eu, la fel ca şi alte multe mame, sunt înficoşată de faptul că copilul ar putea fi flămînd! Fiul a refuzat alimentele solide, preferând o sticlă cu amestec. Eu am insistat, iar acum, chiar regret. Desigur, experienţa vine cu timpul.

Cu fiica nu este nici o problemă! Am început de la cinci luni, cu fructe și legume, apoi am întrodus  terciul fără lapte. La început am încercat să aplic practicile care au rămas de la fiul meu și am obținut același rezultat! Refuz total! Apoi, totul s-a schimbat: vrea- mănâncă, nu vrea - nu mănâncă. Cum ar fi broccoli, îţi place - poftim, nu -ţi place hrișcă, încercăm mai târziu. Totul a mers foarte încet și discret. Și am primit un rezultat complet diferit. Trebuie să se înțeleagă că copilul este o personalitate, cu preferințele lor la gust și atitudini, și acest lucru trebuie să fie luat în considerare. Mai bine ar fi să începeți cu legume (broccoli, conopida, salate de legume) ca și în cazul în care dacă începeţi cu fructe, copilul nu va vrea să mănânce legume. De ce terciurile fără lapte? În componenţa acestora nu sunt incluse amestecurile de lapte. În cazul în care copilul este alăptat la sîn, atunci este necesar să scurgeţi laptele și să pregătiţi terciul pe bază de lapte de la sîn. Iar dacă este la alimentaţie artificială, terciul se va face pe amestec de lapte. Astfel, adaptarea la alimentele solide va fi mai ușoară, după un timp puteți începe să încercaţi terciuri pe lapte. Fiecare dintre noile produse, pe care i le daţi, la început se iau cîte o lingură, apoi în fiecare zi doza crește. Având în vedere că produsele speciale alimentare pentru copii, sunt păstrate în borcanele depozitate în frigider după deschidere pot fi folosite nu mai mult de două zile. Lucrurile trebuie făcute încet, urmărind copilul: cât de receptivă este burta, dacă nu apar erupții cutanate, etc . În cazul în care ceva nu merge bine, atunci acest produs este mai bine să mai aștepte. Acestea sunt sfaturi generale, fiecare caz trebuie studiat separat: în cazul în care copilul are greutatea în normă şi nu a avut probleme cu constipaţia, atunci sfaturile de mai sus sunt anume pentru el, dar în cazul în care copilul vomită, de multe ori suferă de colici intestinale, nu adaugă în greutate, cel mai bine este de a alege un produs nou, consultîndu-vă cu medicul pediatru, ca să nu-i faceţi şi mai rău.

Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - cum se întroduc alimentele solide?

Acum, fiica mea este de 7,5 luni iar alimentaţia ei e complet variată în funcție de vârsta sa. Multe mame pot spune: " Nu borcanelor, totul vom pregăti singure!" Nici un doctor, nu v -ar recomanda să începeţi alimentaţia solidă din acelaş vas în care pregătiţi pentru toată familia! Acestea ar trebui să fie doar alimente specializate numai pentru copii și cel mai important, care se potrivesc copilului. Fiecare dintre aceste borcane a trecut şi a fost verificată prin mai multe instanțe, înainte de a ajunge în burtica copilului dumneavoastră. În condiţii de casă este pur și simplu imposibil de a obține acest rezultat. Desigur , această afacere este  de multe milioane! Dar ce produs nu este o afacere? Tot ceea ce cumpărăm în magazine - este o afacere. Și, dacă este posibil, să facilităm munca grea de părinte, de ce să nu profităm de aceste borcane cu alimente speciale și de alte produse  la cutie.

Este foarte important de a alege prima linguriță. Acum este foarte simplu, deoarece  în orice magazin pentru copii, puteți cumpăra o lingură, pe care e indicat 6luni +. Ea este moale, dar în același timp nu prea ușor de îndoit. Puteți fi sigur că nu zgâriați cerul gurii sau limba copilului. La fel în vînzare sunt farfurii termice. Primele încercări "de produse alimentare solide", vor avea loc destul de mult, iar o astfel de farfuri va menține mîncarea caldă.

Odata ce copilul se adaptează la noile gusturi, puteți experimenta cu alimente gătite acasă și cratiţa cu aburi în acest caz este pur și simplu de neînlocuit. Deşi unele mame pregătesc şi la baia de apă. Efectul este același – rămîne să alegeți. Pentru fiul meu, iar acum și pentru fiica mea, gătesc legumele în cratiţa cu abur, iar carnea o fierb, apoi trec totul printr-un blender şi împart în 2-3 porţii în containere speciale și le pun în frigider. Un astfel de container este foarte convenabil să fie luat la o plimbare sau în vizită. La fel în meniul fiicei noastre de doar șapte luni, intră conservele specializate pentru copii - fructe, fructe de pădure, terciurile cu lapte.

 Aș dori să apelez la mamele, care preferă să mestece în gura lor şi nu în blender ca să-i dea copilului. Imaginați-vă o situație: stând alături doi adulți, unul dintre ei mestecă ceva din mâncare apoi scuipă în gura altuia! Probabil, este greu de imaginat, ca un adult să mănînce... iar copilul nu are de ales. Gura - este organul cel mai murdar, unde se acumulează o mulțime de bacterii, resturi alimentare, carii dentare, etc. Apoi, toate acestea se depun pe mîni, unde bacterii sunt chiar şi mai multe și apoi - copilul dumneavoastră le mănâncă! De ce? Veţi spune, "Dar, eu sunt mama... Eu pot". Desigur, decizia vă aparţine, să faceţi asta sau nu, dar numai de faptul că-i sunteţi mamă, bacteriile din gură nu se micşorează. Același lucru se poate spune despre suzeta! A căzut la podea, mama o trece prin gura ei și apoi i-o pune în guriţă micuţului. Eu am containere speciale pentru suzete. Pentru o plimbare, iau întotdeauna două suzete în containere, în cazul în care una cade, am o rezervă. În cazul în care cade şi cealaltă, am cu mine întotdeauna ceai sau apă cu care aş putea spăla suzeta. Chiar acasă suzetele sunt mereu în recipiente și o dată în zi, împreună cu toate sticlele le sterilizez.

Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - cum se întroduc alimentele solide?

De la 6 luni pot fi introduce conserve speciale pentru copii, care includ brânză de vaci sau cremă. Însă doar cele speciale! Produsele lactate de la magazin sau cu atît mai mult de la animalele de casă, copiilor dub vîrsta  de un an sunt interzise! Pediatrul nostru a spus că înainte de 3 ani- categoric sunt interziuse. Acum pe rafturile din magazine a apărut lapte pentru copii, pe care e indicat 3+. Deci, chiar și laptele pentru copii de la magazin, puteţi da copilului de la trei ani. Pentru copiii pînă la un an, care sunt la alimentaţie artificială, li se dă un amestec special de lapte, în dependenţă de vârsta lor, iar după 1 an, există, de asemenea, o formulă de lapte: 1 +, 2 +, sau de la un an la 3 ani. De ce un amestec special, dar nu lapte și produse lactate? Laptele  de vacă și de capră conține enzime, care sunt foarte greu de asimilat de organizmul copilului, iar acest lucru afectează în primul rând rinichii, la fel mai pot apărea şi alergii. Comparativ cu laptele matern și amestecurile de lapte, proteine ​​în laptele obişnuit și sodiu se conţin de 3-4 ori mai mult, iar această proteină este de o calitate cu totul diferită şi deaceea este un alergen pentru copil, cazeină, care contribuie la formarea copitelor și coarnelor la viței și miei este cu 30 % mai mare, ceea ce duce la dezvoltarea anormală a articulațiilor; carbohidratii, iodul, zincul, cuprul, vitamina A şi C, fierul care-s foarte puține, ele însă sunt esențiale pentru creșterea sănătoasă și dezvoltarea corectă a copilului. Copilul meu de 4 ani e foarte mulţumit de amestecul de lapte şi-l bea şi acum cu plăcere. Sunt sigură că dacă bea un pahar din acest lapte, fiul meu va primi toate enzimele necesare pentru el.

Alimentație solidă – este ceva foarte individual. Cât de diferiţi sunt copiii, tot atît de diferite sunt amestecurile. Vă doresc succese în această muncă dificilă, la prima vedere!