mamaplus

Anna Smolnițchi, desfigurată în timpul sarcinii: ”Trebuia să fiu mai atentă la simptome!”

-
//
02.12.2019

Bloggerița Anna Smolnițchi este mereu deschisă și sinceră cu cititorii săi, iar experiența celor două sarcini i-a lăsat mai multe amprente – atât în memorie, cât și pe corp. În una din postările sale de pe blog, Anna încurajează sau chiar imploră femeile însărcinate să nu neglijeze analizele de rutină, pentru că starea lor de sănătate s-ar putea să le rezerveze multe surprize neplăcute, cu urmări neașteptate. Află în continuare experiența tulburătoare a Annei.

 

mamaplus

În imaginea de mai sus, în partea stângă, tot eu sunt. Mă uit și nu îmi vine să cred. Eram în săptămâna a 35-ea de sarcină. Așteptam prima noastră fetiță. În această stare am ajuns la spital, cu hipertensiune și proteină în urină. Nu știam că tensiunea mea arterială poate crește până la 140/90 sau, și mai surprinzător, până la 170/90. În mod normal, e de 110/60. În fine, mă aflam în cabinetul pentru urgențe, la Spitalul Clinic Municipal NR.1. Cred că trecuse de ora 21.00. După ce am făcut niște teste, care se fac atunci când există suspiciune de preeclampsie, așa cum a fost la mine, medicii de gardă mi-au cerut carnetul medical perinatal și rezultatele analizelor medicale pe care ar fi trebuit să le adun până atunci.

Carnetul meu medical era aproape gol. Analize nu aveam. Cred că doar vreo două s-au rătăcit printre foi, făcute încă în primul trimestru și al doilea. Nu aveam date despre starea mea generală de sănătate din ultima perioadă de sarcină.

Cu două sau trei zile înainte de urgența noastră medicală, ridicam greutăți, căram torbe de la piață, credeam că sunt perfect sănătoasă.

Nu aveam cum să știu prin ce trece corpul meu, prin urmare și copilul, căci nu monitorizam în vreun fel starea mea de sănătate. Regret? Puțin spus. Poate lucrurile decurgeau în alt mod, nu nășteam copilul prin cezariană de urgență, înainte de termen. Trebuia să fiu mai atentă la simptome – dureri de cap, picioare umflate… Într-o zi, brusc, mi s-au umflat mâinile, neobișnuit de tare. Nu i-am dat importanță acestui semn. Mă gândeam că sunt în trimestrul 3 de sarcină, am mai citit pe internet că e posibil să ai edeme mari.

Într-o noapte, abia îmi duceam picioarele, aveam senzația că au ajuns să cântărească o tonă. A urmat fața.

Abia atunci mi-am pus semne de întrebare. Dar chiar și atunci, nu am alergat la medic. Am scris un mesaj pe Ask a Mom, pe Facebook. Am întrebat dacă a mai trecut cineva prin așa ceva, și anume dacă a avut edeme neobișnuit de mari în timpul sarcinii.  Mi-a recomandat cineva să măsor tensiunea și cred că pentru prima oară, în trimestrul al treilea, am verificat tensiunea arterială. Am mers la o farmacie, lângă casă. Mi s-au spus cifrele, eu am mai gospodărit prin casă și mi-am zis să îl sun, totuși, pe medicul obstetrician la care mă gândeam că voi merge să nasc. Mi-a spus: „Ia bagajul de maternitate și mergi la spital.”

Eu îi spun: „Poate mâine dimineață?” Medicul: „Mâine dimineață poate fi prea târziu.” După această experiență, când am aflat că sunt din nou însărcinată, am făcut câteva lucruri:

1. Mi-am schimbat medicul de familie (noul meu medic avea grijă să mă anunțe din timp despre toate controalele medicale și analizele pe care trebuia să le fac). Deja și eu întrebam: „Când trebuie să fac următoarea analiză de rutină?”

2. Îmi monitorizam tensiunea arterială.

3. Consumam mult mai multă proteină. Fiind vegetariană, am adăugat în meniu proteina vegetală sub formă de praf.

4. Administram pastile împotriva hipertensiunii (în săptămâna a 6-ea, în a doua sarcină, am simțit ceva ciudat…sunetele din jur se auzeau în cap ca un clopoțel. Nu am ignorat simptomele, am mers la farmacie, tensiunea arterială era înaltă. În acea secundă am luat medicamentul, mi-am cumpărat un tonometru mecanic (e mai precis decât cel electronic) și aveam grijă de mine).

Mai trebuie să spun că a doua sarcină a mers ca unsă și că mă simțeam bine? Poate vă conving dacă vă spun că am născut natural, cu o cicatrice de 4,2 mm pe uter, după doar 11 luni de la prima naștere.

De atunci, când stau de vorbă cu o femeie însărcinată, o întreb: ai făcut toate analizele medicale? Monitorizezi tensiunea arterială? Consumi suficientă proteină? Te rog, te rog, să faci asta, pentru sănătatea ta și a copilului tău.