mamaplus.md

Andreea Raicu: Întrebarea pe care nicio femeie nu vrea să o audă

0
//
22.01.2019

"Te rog, nu mă mai întreba când voi face un copil. De fapt, hai să nu-i mai punem niciunei femei, oricare ar fi vârstăași situația ei maritală, această întrebare", scrie Andreea Raicu.

mamaplus.md

E timpul să lămurim un lucru foarte important, un lucru de care aproape toți ne facem vinovați. Atunci când îi pui unei femei următoarele întrebări – „Când o să faci un copil?”, „Când îți vei întemeia o familie?”, „De ce nu mai faci ÎNCĂ un copil?”, „Când o să-i dai lui x un frățior sau o surioara?” – o pui într-o situație foarte dificilă.

Eu, personal, nu știu cum să răspund când mi se pun aceste întrebări. Primul meu instinct este să devin defensivă, apoi încep să mă enervez, iar într-un final îmi lasă un gust amar. Pentru că adevărul este că nu știu, iar atunci când mi se pune acest gen de întrebare atât de intimă, mă simt inconfortabil și încep să mă stresez și să mă îngrijorez.

Apoi încep să mă gândesc la cum se simt alte femei când li se pune această întrebare atât de personală.
Dacă femeia pe care tu o iscodești astfel de fapt se chinuie să rămână însărcinată de ceva vreme deja, se luptă cu probleme de infertilitate sau a pierdut mai multe sarcini incipiente deja? Îți poți imagina măcar pentru o secundă cum se simte ea atunci când i se pune atât de lejer această întrebare, care lasă să se înțeleagă printre rânduri că ea e cea care nu vrea copii, din moment ce nu a făcut până acum? Îți poți imagina câtă durere e în sufletul ei?

Dar dacă e vorba de o femeie care pur și simplu a decis că nu vrea să facă copii deloc? De ce trebuie să-și explice și justifice decizia în fața oamenilor? Sau cea care are deja un copil și este acuzată că e egoistă pentru că nu-i dă acestuia un frate sau o soră? De ce este problema și grijă atâtor oameni cât de mare sau mică este familia unei femei? E viața ei până la urmă, nu a altcuiva.

Cunosc multe femei care sunt presate de prieteni, familie sau chiar necunoscuți să ia o decizie în acest sens, să-și îndeplinească misiunea „predefinită” de a aduce pe lume un copil. Gândiți-vă puțin: prima întrebare pe care o primește o femeie proaspăt căsătorită este când vor apărea copiii. De parcă ar fi vorba de un contract social: te-ai căsătorit, acum fă un copil. Cât mai repede. Și apoi pe următorul. Că așa trebuie. Așa e frumos. Așa e din moși strămoși.

Pe lângă faptul că e o întrebare dureroasă și intrusivă, mă enervează și dublul standard din jurul ei.
Nu am văzut bărbați întrebați același lucru și cu aceeași frecvență. De ce este aceasta o întrebare la care doar femeile trebuie să răspundă, de parcă respectivii copii ar fi doar ai lor, nu și ai partenerilor lor?

Dacă nu te poți abține să nu pui o întrebare din zona asta, încearcă măcar o opțiune complet neutră. Întreabă, „Care sunt planurile tale de viitor?”. E o întrebare perfectă. Deschide o conversație în care persoana întrebată poate alege să împărtășească (sau nu) exact atât cât e confortabil să o facă.

Sursa: andreearaicu.ro