mamaplus

În siguranță de Paștele Blajinilor: IGSU vine cu recomandări pentru cetățeni

-
//
10.05.2024

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) avertizează populația despre necesitate respectării măsurilor de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc de Paștele Blajinilor.

mamaplus

Oamenii sunt îndemnați să respecte regulile antiincendiare în timp ce face curățenie la cimitire. Lucrările de igienizare a mormintelor trebuie făcute în condiții meteorologice favorabile și fără vânt, transmite Știri.md.

IGSU atenționează că aprinderea vegetației uscate și a gunoiului menajer pe teritoriul cimitirelor și în preajma acestora este interzis.

„În vederea evitării izbucnirii focarelor de ardere pe teritoriul cimitirelor, oamenii sunt rugați să nu amplaseze flori și coroanele artificiale în apropiere unor surse de aprindere. Lumânările și tămâia trebuie să fie aprinse cu grijă, fiind plasate în cutii sau candele din material incombustibil și să nu fie lăsate nesupravegheate în preajma surselor ușor inflamabile. De asemenea, pentru securitatea enoriașilor, în timpul desfășurării serviciilor devine în lăcașurile de cult se indică evitarea suprasolicitării circuitelor electrice. Totodată, responsabilii trebuie să verifice starea tehnică a sobelor și a coșurilor de fum”, menționează IGSU.

Sobele și coșurile de fum de la biserici și mănăstiri trebuie să fie verificate și exploatate conform regulilor de securitate pentru a preveni izbucnirea incendiilor, iar bisericile trebui să fie dotate cu mijloace de primă intervenție și încăperile trebuie să fie bine aerisite.

Specialiștii mai recomandă evitarea aglomerațiilor în edificiile religioase, iar căile de evacuare trebuie să fie deschise și libere. De asemenea, cetățenii sunt rugați să nu blocheze căile de acces cu mijloace de transport.

De Paștele Blajinilor, peste 400 de pompieri și salvatori cu 145 de unități de tehnică vor fi la datorie.