Ziua mondială a Rinichiului marcată la Centrul de Dializă din Chişinău

Ziua mondială a Rinichiului marcată la Centrul de Dializă din Chişinău

-
//
11.03.2016

Una din zece persoane, atât la nivel mondial, cât şi în Republica Moldova, suferă de afecţiuni renale. Totodată, numărul copiilor care suferă de rinichi este în creştere. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă organizat joi, 10 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului în incinta Centrului de Dializă din Chişinău, deschis în cadrul proiectului de parteneriat public privat pentru servicii de dializă din Moldova. Autorităţile afirmă că, deşi sistemul spitalicesc dispune de toate cele necesare pentru a asigura diagnosticarea şi tratamentul bolilor renale, pacienţii nu se adresează la timp la medic pentru consultaţii de profilaxie, transmite IPN.

Ziua mondială a Rinichiului marcată la Centrul de Dializă din Chişinău

Prezentă la eveniment, viceministrul Sănătăţii, Valentina Rotaru, a declarat că bolile de rinichi apar la copii din cauza malformaţiilor, patologiilor ereditare sau a infecţiilor tractului urinar. „La nou-născuţi şi în primul an de viaţă al copilului manifestările clinice ale bolilor sunt nespecifice, dar diagnosticul lor precoce este decisiv pentru a preveni degradarea acestora cu o evoluţie spre insuficienţă renală cronică”, a menţionat Valentina Rotaru.

Specialiştii atenţionează că cele mai multe boli renale pot fi prevenite dacă persoana adoptă un mod sănătos de viaţă. Şefa Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, Luminiţa Suveică, a spus că pentru profilaxia maladiilor renale cronice, este recomandată evitarea excesului de carne, sare şi limitarea maximă a produselor procesate şi a conservanţilor. Pentru a preveni maladiile renale persoanele trebuie să reducă fumatul, consumul de alcool şi să opteze pentru un mod sănătos de viaţă.

Medicii spun că cea mai periculoasă consecinţă a bolilor renale este insuficienţa renală cronică, care poate fi tratată prin dializă sau prin transplant renal. Astfel de consecinţe se întâlnesc şi în rândurile copiilor. Dintre cei circa 500 de pacienţi care beneficiază de tratament cu dializă, 200 sunt pacienţi ai Centrului de Dializă din Chişinău.

Directorul medical al Centrului, Petru Cepoida, a declarat că la doar două luni de la inaugurarea Centrului a fost posibilă ameliorarea stării de sănătate a cinci din şase pacienţi trataţi prin dializă. „Acest fapt s-a datorat calităţii superioare a consumabilelor şi aparatajului de ultimă generaţie, precum şi efectuării unui tratament complex al complicaţiilor acute şi cronice insuficienţei renale, fapt posibil în urma unei evaluări diagnostice aprofundate a pacienţilor dializaţi”, a menţionat Petru Cepoida.

Datele statistice arată că la sfârşitul anului 2015, în Republica Moldova, circa 500 de pacienţi cu insuficienţă renală cronică în stadiul terminal,  dintre care 200 deja beneficiază de servicii de dializă de înaltă calitate la Centrul de Dializă din Chişinău, care a fost lansat acum două luni şi care este şi unul din cele mai mari Centre de dializă din Europa, având o capacitate de circa 400 de pacienţi.

În 2016 se fac 10 ani de când la nivel mondial este marcată Ziua Mondială a Rinichiului.

Sursa: ipn.md