mamaplus

Zeci de persoane au venit la punctele de colectare pentru a dona sânge

-
//
15.06.2023

Trei vieți salvate dintr-o singură donare de sânge. Zeci de persoane au stat la rând la punctele de colectare, deschise ieri în Republica Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Forfotă mare a fost și la Palatul Republicii, unde, pentru a sensibiliza și încuraja populația să doneze benevol sânge, a fost organizat un eveniment festiv.

mamaplus

Potrivit autorităților, în fiecare an în Republica Moldova sunt efectuate aproximativ 120 de mii de transfuzii, iar în acest sens e nevoie ca aproximativ 70 de mii de persoane să doneze sânge sau componente sanguine, transmite moldova1.md.

Igor Curov, directorul Spitalului Ministerului Sănătății, spune că au venit organizat, împreună cu colegii, pentru a dona sânge pentru pacienții lor.

„Dorim să ajutăm, să ajutăm pacienților noștri, fiecare picătură de sânge este o viață. Am venit organizat, din partea colectivului nostru, astăzi sunt colegi prezenți prima, sunt și donatori care au fost cu diplome.”

VOX: „Astăzi donez a 11-a oară sânge, o fac din tot sufletul, cu toată inima și sper ca sângele meu să salveze în viitor alte vieți.”;

„Sunt pentru prima dată, la acest act de voluntariat de donare a sângelui, mă bucur s-o fac. Pentru mine înseamnă un act care ar ajuta pe cineva care este necesitate de sânge.

La fel ca în fiecare an, Centrul Național de Transfuzie a sângelui a lansat o campanie națională de colectare, care se va desfășura până la sfârșitul acestei luni pe teritoriul țării.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a subliniat că nimic nu poate înlocui sângele.

„Un singur remediu a rămas neschimbat, acesta este sângele. Nimic nu a fost descoperit ca să poată să înlocuiască sângele. Astfel, donarea de sânge rămâne la momentul de față cel mai important factor în lupta pentru supraviețuire.”

„În permanență, instituția se străduiește să aibă stocuri suficiente de produse sangvine pentru asigurarea tuturor necesităților, solicitări din partea instituțiilor medicale în produse sangvine. Aceste campanii și evenimente ne permit să menținem stocurile”, conchide Doina Banari, vicedirector al Centrului de Transfuzii.

Puteți dona 450 ml de sânge, de patru-cinci ori pe an, la un interval de minim două luni. Sângele se recoltează de la persoane sănătoase, care au între 18 și 60 de ani, iar procedura durează aproximativ zece minute.