Singurul baby box din Moldova, care ar putea oferi o șansă la viață copiilor abandonați, nu funcționează. Potrivit medicilor de la Institutul Mamei și Copilului, cutia pentru bebeluși nu a fost utilizată niciodată.
Primul baby box a fost instalat la Chișinău în 2013, la inițiativa directorului de atunci al Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan. Deşi pentru echipament s-au cheltuit între 70 și 300 de mii de lei, până în prezent, nicio mamă nu a apelat la acest serviciu.
"Nu a fost niciun caz în aceşti şapte ani, nici unul. Poate nu toți cunosc această informație. Dacă viața a impus-o să facă acest pas, este posibilitatea de a-i acorda ajutor", a menționat Larisa Crivceanschi, medic-şef la IMC.
În prezent, cutia pentru bebeluşi nu a fost utilizată niciodată şi este folosită doar ca depozit.
Potrivit Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului, anul trecut, doar în municipiul Chişinău au fost înregistrate trei cazuri de abandon al copiilor, iar în acest an - un singur caz. În data de 23 ianuarie, un bebeluş a fost găsit în holul unui cămin din sectorul Buiucani. Din fericire, copilul a fost observat de un tânăr, care a alertat oamenii legii.
"Acest lucru se poate întâmpla doar într-o stare de afect sau într-o stare de frică. De ce frică? Pentru că femeia nu poate face nimic - nici să-l crească, nici să-l hrănească, nu poate supraviețui", a precizat Irina Şibaeva, psiholog.
Proiectul "baby box" este implementat în peste 14 țări ale lumii.