Începând cu 1 septembrie 2017, elevii claselor a 3-a și a 4-a au un nou curs opțional. Aceștia vor studia rolul presei în societate, vor afla cum funcționează și cum manipulează mass-media.
”-Eu în fața calculatorului stau cel puțin două ore. -De ce? -Găsesc mai multă informație ca să știu mai multe decât mama li tata, ca să-i informez.”
copiii recunosc că stau zilnic câteva ore pe internet de pe tabletă sau smartphone. Motivele sunt diverse.
”Desene animate.”
Iar când au nevoie de informație nu mai fac coadă la bibliotecă, ca pe timpuri, pentru a o căuta.
”Pe Google”.
Au și o explicatie.
”În zilele noastre cărțile nu mai sunt atât de populare. Cărțile le citesc doar bătrânii. Cei care s-au născut prin 2000 știu că gadgeturile dau mai multă informație.”
Totuși, unii copii spun că au restricții.
”Mama îmi dă voie sâmbăta sau duminica. Câte o oră, două.”
Elevii urmăresc și televizorul.
”-Eu privesc doar știrile. -Ce arată la știri? -Mai mult se vorbește despre Plahotniuc.”
”-Ce arată la știri? -Multe lucruri despre accidente.”
Ținând cont de multitudinea de infomații, noul curs, educația pentru media este binevenit, spun profesorii. Lecțiile au drep scop cultivarea gândirii critice. Ca să le poată vorbi despre mass-media, profesorii au fost instruiți de către experții de la Centrul pentru Jurnalism Independent.
Cei de la CJI își doresc ca acest curs să fie studiat și la liceu. Acum această disciplină este în 22 de școli din țară. Educația pentru media este un proiect implementat cu suportul unui donator din Germania.
Sursa: protv.md