mamaplus

Un copil de 3 ani cu rujeolă. Ministerul Sănătății: A revenit recent din Federația Rusă

-
//
05.12.2023

Un caz de rujeolă a fost înregistrat  la un copil de trei ani din orașul Soroca, revenit recent din Federația Rusă, anunță Ministerul Sănătății. S-a constatat că atât copilul, cât și persoanele cu care a contactat nu au fost vaccinate împotriva rujeolei. Părinții minorului au solicitat asistență medicală după apariția simptomelor caracteristice bolii. Copilul a beneficiat de tratamentul corespunzător.

mamaplus

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pieii, care apar, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.

Rata vaccinării împotriva rujeolei la copiii ce au împlinit vârsta de un an, în Republica Moldova, este de 84,2%, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca acoperirea vaccinală să fie nu mai puțin de 95%. Vaccinarea este unica metodă de protecție contra rujeolei.

În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă toți părinții să se asigure că copii lor au beneficiat de vaccinul împotriva acestei infecții, care este foarte sigur si eficient, o singură doză asigurând prevenirea bolii în proporție de 97%.

Menționăm că, acesta este al doilea caz de rujeolă înregistrat de la începutul anului curent. Pe parcursul anului 2021 și 2022 nu au fost raportate cazuri. Totodată, amintim că Republica Moldova deține certificate de eliminare atât a rujeolei cât și a rubeolei de pe teritoriul țării, scrie realitatea.md.