Doi bebeluși cu forme grave de COVID-19 și cu malformații la inimă au fost transferați la spitalul de pediatrie din Iași, România Din nefericire, unul dintre ei a murit, iar celălalt este în stare critică, intubat.
"În cursul săptămânii anterioare am primit în transfer de la Suceava doi sugari în vârstă de o lună, ambii cu patologie asociată. Unul dintre copii, care asocia o patologie cardiacă și o afectare renală a decedat în cursul zilei de vineri. Celălalt sugar este la ATI, intubat și ventilat mecanic, cu stare gravă. Copilul are un sindrom malformativ. Pe zona roșie a spitalului de copii sunt internați 16 pacienți ce necesită tratament specific pediatric și patru copii internați în terapie intensivă", a declarat medicul Lavinia Ionescu, coordonator ATI Covid.
Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, a atras deja atenția că bebelușii și copiii cu boli grave asociate au un risc foarte mare de infectare, în cazul tulpinii Delta. De asemenea, adolescenții au un risc suplimentar deoarece pot face sindrom inflamator multisistemic, care îi poate lăsa cu sechele. Exceprtul a subliniat, totuși, că majoritatea copiilor infectați fac forme foarte ușoare de boală sau forme asimptomatice. "La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viață sau cei mai mari care au boli grave", a precizat dr. Craiu.
Simptomele bolii COVID-19 la minori diferă în funcție de vârsta pacienților
Manifestările digestive sunt specifice copiilor mici, de grădiniță, dar majoritatea minorilor, indiferent de vârstă, au febră, care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte. Dacă copilul primește un medicament pentru febră la care organismul lui reacționa în mod obișnuit, iar acum nu se întâmplă asta, părinții trebuie să meargă cu el la medic. Al doilea semn este frecvența respiratorie - atunci când un copil respiră mai repede de 50 de ori pe minut, la care se adaugă dehidratarea.