mamaplus

ULTIMĂ ORĂ! Ce restricții anti-COVID-19 rămân în vigoare în țara noastră

-
//
30.04.2021

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică s-a întrunit într-o nouă ședință. Membrii Comisiei au reimpus o serie de restricții în contextul pandemiei de COVID – 19. Astfel, începând cu 29 aprilie, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 100 cazuri la 100 mii populație, de cătrecomisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică se instituie starea de urgență în sănătate publică.

Ce restricții rămân în vigoare în țara noastră:

  • Rămâne obligatorie măsura care vizează purtarea măștilor de protecție atât în spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, cât și în cele deschise.
  • Respectarea distanțării fizice de cel puțin un metru rămâne, de asemenea, în vigoare, dar și respectarea regimului de autoizolare, în cazurile în care acesta este necesar.
  • CNESP recomandă prezența fizică la muncă doar a personalului a cărui activitate necesită acest lucru.
  • Redevine obligatorie necesitatea prezentării unui rezultat negativ la COVID – 19 la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în R. Moldova. Testul trebuie să fie efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie. Persoanele care nu dețin un astfel de test, vorcompleta, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, precum şi vorsemna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 (paisprezece) zile, în locurile determinate. Excepție fac persoanele care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă, copii de până la 5 ani și alte categorii de persoane. 
  • Cât privește procesul educațional, acesta se va desfășura în baza scenariilor stabilite anterior de MECC. Dar în localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Roșu opțiunea de bază va fi instruirea la distanță, cu excepția instituțiilor de educație timpurie.  

În funcție de evoluția situației epidemiologice, măsurile urmează a fi ajustate de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Reamintim că, pe 28 aprilie, Curtea Constituțională a declarat neconstituţională hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență în Moldova în perioada 1 aprilie – 30 mai.