Ţurţurii sunt un pericol pentru pietoni. Din cauza ninsorilor din ultimele zile, pe streşinile mai multor clădiri s-au format adevărate săgeţi de gheaţă, ce se pot prăbuşi în orice moment. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă avertizează oamenii să fie prudenţi atunci când trec pe lângă blocuri, case sau balcoane. Autorităţile spun că responsabili de înlăturarea ţurţurilor sunt proprietarii imobilelor, relatează Mesager.
Pe unele acoperişuri din capitală s-au format depuneri de gheaţă care au dimensiuni şi de aproape un metru. Săgeţile de gheaţă pot cădea în orice moment. Un țurțure, dacă lovește o persoană, îi poate provoca leziuni grave, ce pot duce la dizabilitate sau chiar deces.
Locuitorii capitalei se plâng că viaţa le este pusă în pericol. „Nu am observat ca cineva să urce pe acoperiş să-i dea jos”. „Ştiu că există risc, dar ne încercăm să-i evităm”. „Poate să se traumeze cineva, depinde ce ţurţur, dacă a fi unul mare poţi şi să mori”, spun oamenii.
Autorităţile municipale spun că responsabili de înlăturarea țurțurilor sunt proprietarii imobilelor și gestionarii blocurilor. Ei mai sunt obligaţi să îngrădească locul şi să plaseze avertismente pentru trecători ca să evite zona.
„Primăria Chişinău avertizează toţi administratorii de clădiri să întreprindă toate măsurile necesare pentru înlăturarea ţurţurilor. Acolo unde este posibil, aceşti ţurţuri urmează să fie înlăturaţi manual, iar unde nu este posibil zona trebuie să fie semnalizată, îngrădită cu o panglică specială pentru a evita orice impact cu cetăţenii. Balconul locuinţei este responsabilitatea proprietarului, iar ceea ce ţine de acoperiş, neapărat trebuie să fie anunţat administratorul blocului, care are instrumente speciale pentru a interveni”, a declarat şeful Direcției administrarea fondului locativ din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ghenadie Dubița, citat de Radio Moldova Actualităţi.
Sursa: trm.md