Trei copii din Orhei, batuti, tinuti in frig anul trecut sunt inca in plasament de urgenta

Trei copii din Orhei, batuti, tinuti in frig anul trecut sunt inca in plasament de urgenta

-
//
06.10.2015

E aproape un an de cand soarta a trei copii din Orhei este in ceata. Acestia au fost scosi anul trecut din familia in care erau batuti, tinuti in frig si infometati si stau si acum la un centru de plasament de urgenta. Mama lor, care mai are in brate o micuta de un an si jumatate, se jura ca s-a lasat de baut, ca si-a parasit concubinul violent si ca-si va lua copiii langa ea. Cand? Nu stie. Unde? Nici atata. Intre timp, autoritatile sociale spun ca nu au suficiente servicii ca sa vina in sprijinul acestor copii si ca inca se gandesc ce sa faca.

Trei copii din Orhei, batuti, tinuti in frig anul trecut sunt inca in plasament de urgenta

Imaginea acestei femei – zgribulita, speriata, tinand in brate un bebelus intr-o incapere in care era imposibil sa respiri am surprins-o anul trecut, la inceputul lui decembrie. Intre timp, ceilalti trei copii ai sai traiau de o luna intr-un spital. Fusesera batuti de concubinul mamei, tinuti in frig si infometati zile la rand. 

Ulterior au fost plasati intr-un centru din Peresecina. Autoritatile promiteau atunci ca in cateva luni cazul lor va fi rezolvat. La aproape un an, i-am gasit tot acolo. Stand pe acelasi pat, toti trei. 

Nicu, cel mai mare dintre frati este singurul care spune raspicat ca aici e casa lui.

“Aici ma ingrijesc, aici ma hranesc si ma spala. Imi place.”

Despre mama sa vorbeste rece si putin. 

“Mama ma batea. Ai vrea sa locuiesti cu mama? Nu.”

Sora sa mai mica, insa, sufera. Pentru ea dorul de fiinta care i-a dat viata e mai presus de mizeria, frigul si frica in care a trait pana a veni aici. 

“Vreau sa ma duc cu mama.”

Intr-un an femeia a fost la ei doar de doua ori. Ultima data acum o saptamana. Cea mai dulce amintire despre intalnirea lor sunt, totusi, dulciurile. 

“Ne-a adus biscuiti cu ciocolata! Da, si din cei albi! Si bomboane!”

Si le-a mai adus un dar valoros. 

“Cinci lei! Ce o sa-ti cumperi din ei? Pixuri. Dar i-am uitat in pantalonii care s-au dus la spalat. Nu s-au stricat tare, iar doamna educatoare a spus ca o sa ne dea alta bancnota.”

Cel mic nu intelege exact care dintre educatoare ii este mai... mama, dar Nastea o tot asteapta. 

“Cand ai vrea sa va ia acasa? Maine.”

Acel maine, insa, pare a fi mult prea departe. Pe mama celor trei copii am gasit-o intr-un alt sat decat acum un an. Si-a inchiriat acolo o casa. 

Spune ca s-a angajat, iar cat e la munca pe fetita de un an si jumatate o lasa cu o vecina.

“Lucrez mulgatoare.”

E gata sa ne jure ca s-a schimbat, ca nu mai primeste in casa barbatul care o snopea in batai pe ea si pe copii si ca poate fi o mama buna.

“Nu mai beau...”

Si ne-a repetat de zeci de ori ca isi vrea copiii alaturi. 

“Vreau sa-i tin langa mine. Eu nu sunt om daca ei nu sunt cu mine.”

Si totusi nu are unde sa-i aduca. Camera mica in care sta n-ar ajunge pentru toti. 

Asistenta sociala din sat care s-a ales cu un caz deloc usor, nu stie cum sa procedeze.

Ana PRODAN, ASISTENTA SOCIALA, NECULAEUCA: “Eu am anuntat autoritatile locale despre cazul ei. Dar mi-au spus ca in buget nu sunt finante ca sa poata sa-i inchirieze ceva.”

Responsabilii de la directia raionala de asistenta sociala cred ca femeia e pe calea cea dreapta si ca micutilor le-ar fi mai bine langa mama lor. Dar spun ca nu au solutii, intrucat nu au la dispozitie suficiente servicii care sa le permita sa-i uneasca. 

Elizaveta IURCU, SEF-ADJ. DIRECȚIA ASISTENȚĂ SOCIALĂ ORHEI: „Nu sunt, de exemplu apartamente sociale in care sa fie plasati copiii impreuna cu mama.”

Autoritatile au incercat sa-i plaseze si in familii, la asistenti parentali, dar nu s-a gasit o familie care sa vrea sa-i ia pe toti trei, asa ca au stat o perioada separati dupa care au revenit la centrul din Peresecina. 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Acest centru e pentru plasament de urgenta. Copiii pot sta aici pana la o luna, timp in care autoritatile trebuie sa gaseasca o solutie pentru ei. Soarta acestor copii e, insa, in aer de aproape un an. Asa ca ori de cate ori au timp, ei vin la poarta centrului sa vada daca nu cumva vine cineva sa-i ia si pe ei acasa.”

LUCIA CODREAN, MANAGER CENTRU: “Noi ii vom tine aici oricat va fi nevoie.”

Politica sociala in Moldova dicteaza ca cel mai bun mediu pentru copil este familia biologica, iar institutia, oricat de buna ar fi e cea mai rea solutie si ultima care poate fi acceptata.

Sursa: protv.md