mamaplus

Condițiile de călătorie pentru principalele destinații alese de moldoveni în vara 2022

-
//
22.06.2022

Dacă până nu demult, vaccinul anti-COVID era biletul de acces pentru vacanțele petrecute în afara țării, odată cu scăderea considerabilă a numărului de persoane infectate, multe țări au renunțat la restricții. Grecia, Turcia, Cipru și Muntenegru sunt doar câteva dintre destinațiile de vacanță care primesc turiștii, inclusiv din Republica Moldova, fără certificatul verde și fără a mai fi nevoie de un test PCR. Oricum, e bine să vă documentați înainte de a vă face bagajele și a porni spre destinația dorită.

Cipru

mamaplus

Autoritățile din Cipru au anulat, din 1 iunie, interdicțiile de intrare pentru toți călătorii care sosesc în țară, indiferent de țara lor de origine.

Conform informațiilor Ministerului de Externe de la noi, nu mai este obligatorie prezentarea unui certificat de vaccinare sau de recuperare, sau dovada unui rezultat negativ al testului.

Grecia

mamaplus

Nu mai este stare de urgență nici în Grecia, care, la fel a eliminat obligativitatea prezentării acestor certificate. Nu mai cere nici test PCR negativ, nici test rapid antigen pentru toate categoriile de persoane care intră în țară.

Aceste reguli se aplică indiferent de țara de proveniență a călătorilor și cum au ajuns în Grecia: pe care aeriană, terestră, feroviară sau maritimă. Tot în Grecia, până în data de 1 iulie, nu mai trebuie purtată masca în spațiile închise. Rămâne însă obligatorie, cu excepția copiilor sub 4 ani cu probleme respiratorii, în autobuze urbane, metrou și tramvai. De asemenea, în zone ale navelor de croazieră, în ambarcațiuni de agrement, iahturi și feribot, unde masca se cere conform protocoalelor sanitare relevante.

Turcia

mamaplus

Moldovenii pot intra liber și în Turcia, o altă destinație de vacanță preferată. În această perioadă, Turcia este luată cu asalt și de alți turiști străini. Nici autoritățile de aici nu ne mai cer teste negative. Pe fondul unei scăderi la nivel național a cazurilor de COVID-19, autoritățile din Turcia au anunțat că purtarea măștilor este obligatorie doar în spitale.

Muntenegru

mamaplus

Datorită îmbunătățirii situației epidemiologice din țară, și Guvernul din Muntenegru a relaxat restricțiile. Astfel, a fost eliminată obligativitatea prezentării certificatelor COVID, europene sau naționale și a testelor negative. Purtarea măștii este obligatorie numai în instituțiile sanitare, în locurile de cazare colective și în transportul public. Totuși, mai sunt țări în care certificatul verde rămâne a fi biletul de acces dacă planificați o vacanță.

Spania

mamaplus

Toate persoanele care sosesc în Spania cu avionul, cu excepția minorilor sub 12 ani și a călătorilor aflați în tranzit internațional, din țările care NU sunt membre ale UE și NU sunt asociate Schengen, trebuie să dispună de un certificat digital COVID UE sau echivalentul UE de vaccinare împotriva COVID-19.

Potrivit Ministerului de Externe din țara noastră, valabilitatea acestora poate fi verificată accesând pagina spth.gob.es sau prin aplicația Spain Travel Health. Dacă un dispuneți de un astfel de certificat, trebuie să completați un formular de control sanitar.

Portugalia

mamaplus

Când vine vorba de Portugalia, companiile aeriene cer, la îmbarcarea pasagerilor spre această țară, certificatul digital COVID sau dovada a unui test PCR ori Antigen. Excepție sunt copiii care nu au împlinit încă vârsta de 12 ani. Certificatul digital poate fi prezentat în format digital sau pe hârtie.