mamaplus

Telefericul din Chișinău va fi transformat într-un complex turistic

-
//
28.02.2022

Singurul teleferic din țară, care se află în Capitală, urmează să fie renovat și transformat într-un complex turistic. Municipalitatea vrea să facă asta, dar nu are bani. Autoritățile cred însă că pot identifica investitori. 

Proiectul de reconstrucție a fost realizat de o companie privată din Moldova şi a costat bugetul municipal 200 000 de lei, iar costurile finale ar urma să se ridice la 300 de milioane de lei.

Potrivit concepției, iarna va funcționa o stațiune de schi cu zăpadă artificială, iar vara - o pistă pentru bicicliști. Drept urmare, ar urma să fie create cel puțin 70 de locuri de muncă.

Proiectul de reconstrucție presupune nu doar renovarea telefericului, dar și amenajarea locurilor de parcare. Totodată, ar urma să fie construite și două restaurante - unul pe strada Calea Ieşilor, iar al doilea - pe strada Nicolae Costin.

Autorii proiectului propun și construirea unui pod pietonal pe strada Calea Ieșilor. Primăria nu ne-a putut spune când ar putea începe reabilitarea funicularului.

"Telefericul de la Buiucani" a fost inaugurat oficial în data de 5 august 1991 și a funcționat doar 6 ani. În anul 2013, Primăria a inițiat un concurs cu intenția de a semna un parteneriat public-privat pentru reabilitarea telefericului. Și chiar s-a găsit un agent economic disponibil, însă din cauza birocrației contractul așa și nu a mai fost semnat.