„A avea un copil acum, inseamna sa-l condamni la suferinta”, declara Milagros Martinez, una dintre femeile programate pentru sterilizare la un centru de sanatate din apropiere Caracas. in Venezuela, medicii si lucratorii din domeniul sanatatii raporteaza un numar tot mai mare de cereri de sterilizare, in contextul in care problemele economice ale tarii se agraveaza pe zi ce trece.
Lipsa de alimente din Venezuela, inflatia si saracia din sectorul medical au devenit o sursa de neliniste pentru un numar tot mai mare de femei care opteaza fara tragere de inima pentru sterilizari, decat sa se confrunte cu greutatile sarcinii si a cresterii copiilor. Contraceptivele traditionale, cum ar fi prezervativele sau pilulele contraceptive au disparut, practic, de pe rafturile magazinelor, impingand un numar mare de femei spre o interventie chirurgicala in acest sens.
Milagros Martinez, o tanara in varsta de 28 de ani, s-a hotarat asupra operatiei dupa ce a avut un al doilea copil neplanificat deoarece nu a gasit pe piata pilule anticonceptionale. Hrana este greu de gasit, tanara fiind nevoita sa stea la coada la supermarket inca de la miezul noptii pentru a cumpara alimente. Uneori, este nevoita sa-si aduca si copilul cu ea, care a fost ars de soare in timpul asteptarii de ore intregi. „Sunt putin speriata de sterilizare - spune ea -dar prefer asta decat sa am mai multi copii”, la fel ca zeci de alte femei care au luat autobuzul de ora 4:00 AM pentru a participa la „ziua de sterilizare”.
Inainte, pentru a fi sterilizata o femeie trebuia sa aiba minimum patru copii si venituri mici. Acum, sunt numeroase femei cu cate unul, doi copii care doresc asta. De asemenea, lucratorii din domeniul sanatatiii din state precum Falcón, Táchira si Mérida evidentiaza faptul ca cererile pentru sterilizare au crescut foarte mult in ultimele luni. Trendul evidentiaza faptul ca recesiunea brutala a acestei tari bogate in petrol forteaza oamenii sa faca alegeri dificile. Femeile insarcinate sunt afectate in mod deosebit, ele luptandu-se pentru a gasi hrana si suplimente adecvate, dau nastere in spitale aglomerate si cu lipsa de echipamente si trebuie sa petreaca apoi ore intregi la cozi pentru a cumpara scutece, alimente sau medicamente pentru bebelusi, care sunt foarte limitate.
Atunci cand femeile par nesigure, medicii le incurajeaza sa se orienteze catre contraceptive, cum ar fi dispozitivele intrauterine, care sunt mai disponibile decat pilulele anticonceptionale sau prezervative. in cazul in care se gasesc, farmaciile vand un pachet cu trei prezervative pentru aproximativ 600 de bolivari, echivalentul a 60 de centi in SUA, dar o cheltuiala mare pentru cei care castiga salariul minim de 33.000 de bolivari pe luna. Iar pe piata neagra, aceleasi prezervative se pot gasi cu 2.000 de bolivari. Elita celor din Venezuela isi permit aceste lucrui, dar clasa de mijloc si saracii se impiedica de preturile mari.
„Nu am gasit in farmacii pilule contraceptive, nici injectii, nimic. Pe piata neagra este foarte scump, iar acum nici macar acolo nu mai gasesti astfel de lucruri”, spune Yecsenis Ginez, in varsta de 31 de ani, care are un fiu si a decis sa se supuna interventiei chirurgicale. Cu toate acestea, unele femei trebuie sa astepte chiar si luni de zile pentru a fi sterilizate, deoarece exista locuri limitate sau unele centre duc lipsa de echipamente sau specialisti pentru proceduri.