Spitalele din țară vor avea specialiști noi

Spitalele din țară vor avea specialiști noi

-
//
13.07.2016

După ce au absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, 237 de tineri specialiști au fost repartizați în raioanele și localitățile din întreaga țară, în care lipsesc medici de profil, informează NOI.md.

Spitalele din țară vor avea specialiști noi

„Pe parcursul ultimelor trei luni, am comunicat intens cu autoritățile publice locale, pentru ca să vă asigure cu anumite facilități. Marea majoritate dintre dumneavoastră ați fost studenți și rezidenți bugetari. Asta înseamnă că întreținerea corpului profesoral și a bazelor clinice au fost posibile din contul achitării impozitelor tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Acum urmează să mergeți la muncă în baza obligațiunii pe care o aveți față de stat”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul ceremoniei festive de înmînare a diplomelor de medic specialist.

În următoarele zile, alți 400 de absolvenți ai studiilor de rezidențiat de la 34 de specializări își vor primi diplomele și vor fi repartizați în cîmpul muncii.

Totodată, rectorul USMF „N. Testemițanu”, Ion Ababii, a menționat importanța pașilor întreprinși de autorități pentru majorarea salariului tinerilor specialiști. „În condițiile de criză, la propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a luat hotărîrea de a majora salariile dumneavoastră chiar în jumătate. Este un lucru foarte important pentru tinerii colegi și, de aceea, trebuie să vă faceți meseria cu și mai multă abnegație, onestitate și disponibilitate de a acorda asistență medicală necondiționat”, a specificat Ion Ababii.

În cazul nerespectării de către tinerii specialişti a contractului semnat cu Ministerul Sănătăţii, ei sînt obligaţi să restituie cheltuielile pentru instruirea universitară şi postuniversitară din contul bugetului de stat, în volumul calculat de autoritatea în sănătate.

Sursa: NOI.md