Sfaturi preţioase oferite de cunoscători: Cum să alegem corect un pepene verde copt

Sfaturi preţioase oferite de cunoscători: Cum să alegem corect un pepene verde copt

-
//
29.07.2016

O felie de pepene verde este un deliciu care te poate ajuta să faci faţă mai bine unei zile caniculare. Totuşi, există riscul că pofta să îţi treacă, atunci când descoperi că pepenele pe care l-ai cumpărat nu este aşa cum te-ai aşteptat. 

Sfaturi preţioase oferite de cunoscători: Cum să alegem corect un pepene verde copt

Alegerea unui pepene verde este o procedura care poate părea dificilă, mai ales dacă nu ai experienţă şi vrei să îl cumperi fără a fi taiat în faţa ta. Pentru cunoscători însă, pepenele verde nu mai are niciun secret.

Cârcelul

Pe partea opusă locului unde pepenele se prinde de vrej creşte un cârcel. Dacă acel cârcel este uscat, pepenele este copt.

Sunetul

Aparent, cea mai utilizată metodă de verificare a harbuzului rămâne a fi sunetul ''testul de sunet’’ . Un pepene verde copt, ciocănit cu dosul degetelor (cum ciocănim la uşă), va emite un sunet grav, cu ecou, elastic, la fel cum ar suna a gol. Un pepene crud sună a plin, sec. Exersaţi cu toţi pepenii, înainte de a-i tăia. În scurt timp veţi prinde ''şmecheria’’. 

Codiţa

Coada uscată e un semn că a fost cules de mai multe zile şi chiar dacă e copt, ar putea fi copt forţat. Lipsa cozii e un semn clar al lipsei de onestitate a vânzătorului. 

Punctul galben

La capătul opus codiţei ar trebui să existe un punct/o pată galbenă sau maronie. Aceasta este zona pe care pepenele a stat în contact cu pământul, iar dacă ea este albă sau nu există, înseamnă că fructul a fost cules prea devreme şi nu este copt. 

Coaja

Un pepene copt nici prea mult, nici prea puţin nu ar trebui să aibă coaja moale sau zone moi pe suprafaţa lui. Atingerea ar trebui să-ţi creeze o senzaţie de elasticitate, ca şi cum degetele sunt „respinse” de coajă. Acesta este un indiciu că fructul este prea copt. Coaja trebuie să fie cat mai lucioasă. E semnul unui pepene ajuns la maturitate în ritmul lui, care a beneficiat de suficient soare sau apă.

"Pânza de albină"

Potrivit specialiştilor, prezenţa unor linii cafenii pe coaja pepenului verde indică faptul că albinele au atins de multe ori floarea în timpul polenizării. Respectiv, miezul va fi şi mai gustos dacă polenizarea a avut loc de mai multe ori.

Forma

Alege pepenii care au o formă simetrică, ovală sau rotundă. Evită-i pe cei deformaţi, turtiţi la un capăt sau cu proeminenţe. Toate acestea pot fi un indiciu că pepenele a fost expus la soare neuniform (a stat pe o piatră sau a avut umbră) ori nu a fost udat în mod constant. Zonele deformate pot fi crude sau, din contră, uscate.

Felierea

Mulţi vânzători taie o felie pentru a arăta cumpărătorilor faptul că pepenele verde este copt. Specialiştii vă recomandă să evitaţi aceste cumpărături. Asta pentru că miezul absoarbe rapid atât murdăria de pe cuţitul vânzătorului, cât şi praful de prin piaţă.

Greutatea

Este indicat să alegeţi un fruct de dimensiuni medii. Un pepene greu pentru dimensiunea lui conţine o cantitate mare de apă, ceea ce înseamnă că este perfect copt. Compară greutatea a doi pepeni identici ca mărime şi alege-l pe cel mai greu dintre ei, pentru că acesta va fi mai bine copt.

Aruncarea în apă

Unii cunoscători susţină preferă să arunce pepenele în apă înaine de a-l cumpăra. Dacă marfa iese la suprafaţă, înseamnă că merită toţi banii.

Sursa: publika.md