mamaplus

Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Ce fac astăzi femeile nemăritate, dar și cele cu probleme în familie

-
//
07.12.2020

La data de 7 decembrie, în fiecare an, creștinii ortodocși de rit vechi o prăznuiesc pe Sfânta Ecaterina, care a fost martirizată la începutul secolului al IV-lea, în timpul împăratului roman Maxentius, la vârsta de 18 ani, pentru că n-a dorit să renunțe la credința în Mântuitorul Iisus Hristos.    

Sfânta Muceniță Ecaterina ajută femeile nemăritate să își găsească sufletul pereche și, totodată, aduce înțelegere și liniște în cuplurile căsătorite. De aceea, se spune că astăzi, femeile nemăritate și cele care au probleme în familie, trebuie să postească și să se roage Sfintei Ecaterina.

Viața Sfintei Ecaterina

Sfânta Ecaterina a fost numită „ocrotitoarea studenților”. Ea era fiica unui nobil cu numele Consta (Constus) - fost guvernator al provinciei romane Alexandria (Egipt). După moartea tatălui, Ecaterina a fost educată de mama ei, care, în taină, era creştină.

Ecaterina era o fecioară deosebit de frumoasă şi de o inteligență fără seamăn la vârsta de 17-18 ani. Vestea despre înțelepciunea şi frumusețea ei se răspândise în lumea largă, potrivit sinaxarelor. Împăratul roman Maximian (co-împărat cu Dioclețian) o credea demnă de tronul împărătesei.

Provenind dintr-o familie de rang înalt, Ecaterina a avut avantajul de a studia temeinic toată învățătura şi ştiința greacă şi latină, citind operele lui Homer şi ale lui Virgiliu, ale doctorilor Hippocrat şi Gallin, filosofilor Aristotel şi Platon, scrierile „marilor magi” (astronomi) Ianni şi Iambri, ale lui Dionisie, profețiile Sibilei ş.a.

A învățat retorica, precum şi mai multe limbi. Faima înțelepciunii şi frumuseții ei s-a răspândit în lumea largă, fiind admirată nu doar de cei care o cunoşteau, dar şi de cei care doar auziseră despre ea.

Mulți bărbați şi-ar fi dorit-o de soție, până şi împăratul Maximian (co-împărat cu Dioclețian) o credea demnă de tronul împărătesei. Ecaterina considera însă că niciun bărbat nu merită să-i fie alături, spunând că nici unul dintre ei nu-i este egal ca frumusețe şi inteligență.

Văzând că Ecaterina nu îndrăgeşte niciun bărbat, mama ei a dus-o la un duhovnic. După câteva revelații și întâmplări uimitoare, Ecaterina devine creștină.

În acea perioadă, împăratul Maximian ar fi ajuns în cetatea Alexandriei pentru a aduce ofrandă zeilor. Și a auzit-o Ecaterina cum le vorbea oamenilor despre deşertăciunea păgânismului.

Pentru că l-a înfruntat pe împărat, dar pentru că a reuşit şi să-l impresioneze puternic pe acesta cu frumusețea ei, Ecaterina a fost dusă în fața unui consiliu format din 50 de filosofi păgâni, care urma să o determine să renunțe la creştinism şi să se închine zeilor.

Ecaterina a combătut argumentele membrilor consiliului şi a rostit o pledoarie în favoarea creştinismului atât de convingătoare, încât filosofii s-au dezis cu toții de zei şi s-au convertit la credința creştină. Au fost martirizați din acest motiv, fiind arşi de vii.

Înfuriat, împăratul Maximian a poruncit ca Ecaterina să fie biciuită cu vine de bou, apoi să fie întemnițată fără mâncare şi apă.

Potrivit sinaxarelor, în timpul torturilor, un înger i s-a arătat Sfintei Ecaterina, sfărâmând roata pe care era trasă. Apoi, Iisus Hristos Însuşi i S-a arătat şi a mângâiat-o.

După o ultimă încercare nereuşită a împăratului de a o convinge să se închine zeilor şi să-i devină soție, Ecaterina a fost scoasă în afara cetății, tăindu-i-se capul. Din rană a curs lapte, în loc de sânge, scriu sinaxarele.

Sursele creştine mărturisesc că trupul Sfintei Ecaterina a dispărut în mod misterios de la locul execuției şi că îngerii Domnului l-au ridicat şi l-au dus în Muntele Sinai, în locul în care Profetul Moise a văzut Rugul Aprins şi unde a primit de la Dumnezeu Tablele cu Cele Zece Porunci.

La poalele Muntelui Sinai (Peninsula Sinai, Egipt) a fost construită Mănăstirea Sfintei Ecaterina, la o înălțime de 1.200 de metri, în care se păstrează moaştele Sfintei.

Obiceiuri de Sfânta Ecaterina:

  • Astăzi nu se lucrează, pentru că Sfânta Ecaterina îi pedepsește pe cei care nu cinstesc ziua și le trimite foc asupra loc.
  • Se spune că Sfânta Ecaterina este sora Sfântului Nicolae, apărându-i pe oamenii gospodari de boli.
  • Femeile nemăritate își pot găsi parteneri de viață dacă postesc în această zi.
  • Cele măritate, cu probleme în familie, de asemenea țin post de Sfânta Ecaterina pentru ca bărbații lor să se îndrepte.
  • Întrucât suntem în Postul Nașterii Domnului, astăzi nu este bine să mâncăm de dulce.

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ecaterina:

Sfânta Ecaterina este celebrată în mod special de către femeile care poartă numele Sfintei, dar și derivate precum: Cătălina; Catrina; Catinca; Caterina; Cati; Catina; Catița; Tincuța; Cătălin.