S-a infectat după ce a mâncat pepene galben. În Moldova s-a înregistrat primul caz de infecţie cu Hantavirus

S-a infectat după ce a mâncat pepene galben. În Moldova s-a înregistrat primul caz de infecţie cu Hantavirus

0
//
25.08.2017

În Moldova s-a înregistrat primul caz de infecție cu Hantavirus, boală cunoscută ca febră hemoragică cu sindrom renal. Cazul a avut loc în Orhei, unde o pacientă s-a adresat la medic cu manifestări alergice acute. Din cauza tratamentul nu a dat rezultate, iar febra și erupțiilor hemoragice s-au menținut, au fost efectuate investigații suplimentare. Rezultatele de la laborator au fost pozitive la agenți cauzali ai febrei hemoragice cu sindrom renal. După stabilirea diagnosticului, acesteia ia fost aplicat un tratament simptomatic și patogenetic optim, însănătoșindu-se.

S-a infectat după ce a mâncat pepene galben. În Moldova s-a înregistrat primul caz de infecţie cu Hantavirus

Posibila cauză a infecției ar fi pepenii galbeni. Căci, înainte de a se adresa la medic, pacienta a cumpărat și folosit în alimentație pepeni galbeni, de origine necunoscută (de import sau locali), posibil afectați și contaminați de rozătoare.

CNSP spune că în R. Moldova acesta este primul caz depistat al acestei infecții. Totuși această boală este înregistrată printre populația județelor din România, limitrofe cu Republica Moldova.

Agentul cauzal al febrei hemoragice cu sindrom renal este de origine virotică. Sursă purtătoare de infecție servesc diferite specii de rozătoare de stepă și păduri, care migrează în localități spre iarnă, condiționând apariția focarelor de boală antropurgice.

Molipsirea oamenilor are loc preponderent pe cale alimentară – folosirea produselor contaminate cu eliminările rozătoarelor. Însă poate avea loc și pe cale aerogenă, mai ales în spațiile închise – ambare, depozite, subsoluri – prin inhalarea prafului contaminat.

De menționat, că erupțiile hemoragice și hemoragiile cu diversă localizare, insuficiența renală persistentă la această infecție, frecvent condiționează un pronostic nefavorabil al aceste infecții.

Pentru a preveni cazurile de febră hemoragică cu sindrom renal, se impun următoarele măsuri:

– protecția produselor alimentare de accesul rozătoarelor;
– respectarea igienei personale;
– combaterea sistematică a rozătoarelor.

Adresarea neîntârziată la medic, în caz de apariție a semnelor de boală, ar putea facilita prevenirea formelor grave, contribuind astfel la însănătoșirea timpurie a persoanelor afectate.

Sursa: tv8.md