mamaplus

Republica Moldova riscă să rămână fără servicii paliative

-
//
12.04.2023

Dacă Ministerul Sănătății va ignora nevoile reale ale oamenilor și recomandările internaționale, atunci zeci de mii de oameni vor fi lipsiți de servicii paliative specializate la domiciliu.

mamaplus

Despre aceasta avertizează Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), într-un comunicat de presă, transmite Știri.md.

„Astăzi, prestatorii de servicii care oferă îngrijiri paliative riscă să falimenteze din cauza lipsei unui cadru normativ coerent și a nevalidării cheltuielilor suportate pentru serviciile oferite. Cheltuielile reale ale prestatorilor sunt mult mai mari decât costurile contractate de Compania Națională de Asigurări Medicale (CNAM), iar la încercarea prestatorilor de a ajusta costurile serviciilor la prețurile reale, statul a răspuns cu ignoranță.

CNAM a luat decizia de a limita accesul populației la serviciile paliative specializate la domiciliu prin stabilirea la început de an a unui număr anumit de vizite și orice solicitare care depășește numărul indicat în contractul semnat cu prestatorul nu este achitată. În Republica Moldova avem doar șapte prestatori de servicii paliative, iar CNAM preferă să îi contracteze la capacitate redusă, fiindu-le refuzat numărul solicitat de vizite la pacienți, pe care ar putea să și-l asume real. Acest fapt descurajează apariția noilor prestatori, dar induce și riscul de a reduce și mai mult accesul populației la astfel de servicii”, anunță CUB.

„Se creează impresia că în ultimii doi ani are loc distrugerea intenționată a serviciului de paliație. Atât prestatorii de servicii, cât și pacienții cu familiile lor încearcă să se descurce cum pot, fără a avea susținere și deschidere din partea autorităților din sănătate”, a menționat Rodica Gramma, expert în sănătate publică, în cadrul unei adresări publice.

În acest sens, CUB solicită atenția cuvenită a Ministerului Sănătății asupra acestei probleme și reiterează asupra necesității modificării cadrului legal pentru a păstra și dezvolta serviciul de paliație de care beneficiază anual peste 25 de mii de cetățeni.

Ministerul Sănătății deocamdată nu a venit cu o reacție.