Un studiu al Institutului pentru metrici și evaluări în domeniul sănătății (IHME) arată că rata fertilității va continua să scadă în cele mai multe dintre țările lumii, iar până la finalul secolului este estimat că doar 3% dintre state vor rămâne cu populație în creștere.
Țările slab dezvoltate sunt cel mai vulnerabile la acest fenomen, transmite agora.md.
Studiul publicat în The Lancet prevede că 155 din 204 țări și teritorii din întreaga lume, aproximativ 76%, vor avea o rată de fertilitate sub nivelul de înlocuire a populației până în 2050.
Astfel, conform studiului, rata globală de fertilitate, care se referă la numărul mediu de nașteri per femeie, a scăzut de la aproximativ cinci copii în 1950 la 2,2 în 2021.
Mai mult, până în 2100, se așteaptă ca acest procent să crească la 198, sau 97%, au estimat cercetătorii.
Această tendință va duce la o diviziune între „baby boom” și „baby bust” în întreaga lume, boom-ul fiind concentrat în țările cu venituri mici, care sunt mai sensibile la instabilitate economică și politică, a declarat într-un comunicat cercetătorul principal Stein Emil Vollset de la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea Washington din Seattle.
Se preconizează ca peste trei sferturi dintre nașteri vor avea loc în țările cu venituri mici și medii inferioare până la sfârșitul secolului, iar mai mult de jumătate vor avea loc în Africa Subsahariană, au precizat cercetătorii.
Studiul mai evidențiază o tendință îngrijorătoare pentru țări precum Coreea de Sud și Serbia, unde rata de fertilitate este mai mică de 1,1 copil pe femeie, ceea ce le expune la provocările unei forțe de muncă în scădere.
Rezultatele cercetării se bazează pe sondaje, recensăminte și alte surse de date colectate în perioada anilor 1950 - 2021, în cadrul studiului Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study.