Transnistrenii au intrat în nou an fără apă caldă, gaz și cu mai puțină lumină. Primele deconectări s-au produs deja, după ce Gazprom a sistat livrările de combustibil albastru în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025.
Casele pe pământ din sate și orașe, dar și blocurile de locuit, urmează să fie deconectate de la gaz până la amiaza zilei de 1 ianuarie, au informat responsabilii din regiune, citați de presa de la Tiraspol.
Excepție constituie instituțiile medicale. La Camenca, Rîbnița, Grigoriopol, Dnestrovsc, Tiraspol și Slobozia au fost instituite numere de urgență, la care populația poate apela, în contextul crizei energetice.
Populația a fost îndemnată să nu scurgă apa din calorifere, să nu folosească încălzitoare electrice improvizate, iar pe cele de fabrică să le plaseze sub geamuri. De asemenea, cetățenilor din stânga Nistrului li s-a sugerat să izoleze crăpăturile de la geamuri, ferestre și balcoane.
Centrala de la Cuciurgan a trecut deja pe cărbune. Conform TSV, Tiraspolul are rezerve pentru a-i asigura funcționarea pentru 52 de zile.
Autoritățile din Republica Moldova nu vor mai putea procura urgent electric din stânga Nistrului, dacă transnistrenii nu vor avea livrări de gaz, potrivit unor prevederi aprobate în contextul situației excepționale în domeniul economic în regiune. Drept urmare, autoritățile constituționale de la Chișinău a introdus stare de urgență în sectorul energetic.
Reprezentanții Guvernului au anunțat că au planuri pentru achiziții din resurse alternative, dar dacă va exista deficit, nu sunt excluse deconectările în orele de vârf, de la 7:00 până la 11:00 și de la 18:00 până la 23:00. Moldovagaz a oferit asigurări că stocuri de gaz până în martie 2025.
Între timp, furnizorii de agent termic de la Chișinău, Comrat și de la nordul țării au cerut deja ajustarea tarifelor la căldură, pe fundalul informațiilor despre creșterea prețului la curentul electric procurat de pe piața europeană.
Gazprom nu mai livrează gaz în Republica Moldova, după ce administrația Ucrainei, în contextul războiului, a refuzat prelungirea contractului de tranzit. Șeful Gazprom, Alexei Miller, i-a sugerat fostului ministru al Energiei, Victor Parlicov, ca autoritățile din Chișinău să negocieze subiectul cu Kiev. La scurt timp după întrevederea oficialului moldovean cu omul de afaceri rus, premierul Dorin Recean i-a cerut demisia.
sursa: realitatea.md