Premieră medicală în Moldova. Mai mulţi minori vor fi supuşi unei operaţii de laparoscopie la inimă

Premieră medicală în Moldova. Mai mulţi minori vor fi supuşi unei operaţii de laparoscopie la inimă

-
//
07.10.2016

23 de copii din ţara noastră care suferă de malformații cardiace congenitale vor putea duce un mod de viaţă obişnuit de acum în colo. Şi asta datorită unei operaţii de laparoscopie simplă, minim-invazivă, care constă în "astuparea" acestor defecte cardiace cu un "dispozitiv umbreluţă". Operaţia la inimă fără bisturiu este o premieră medicală în Moldova în cazul minorilor.

Premieră medicală în Moldova. Mai mulţi minori vor fi supuşi unei operaţii de laparoscopie la inimă

În timpul intervenţiei medicul introduce prin piciorul pacientului un dispozitiv care ajunge până la inimă.

"Esenţa procedurii constă într-aceea că printr-o arteră sau printr-o venă magistrală se ajunge până la nivelul inimii unde pot fi făcute minim invaziv, cu ajutorul unor dispozitive foarte speciale pot fi făcute anumite manopere şi înlăturate, lichidate aceste defecte", a spus doctorul habilitat în medicină, medic cardiolog, Ion Popovici. 

Dumitraş este al treilea copil din familia Stratulat şi a fost diagnosticat cu malformaţie cardiacă congenitală la doar o lună de la naştere. Astăzi, când micuţul a primit o nouă şansă de a trăi perfect sănătos, mama acestuia abia de îşi poate stăpâni emoţiile.

"Acum el este în sala de operaţie şi eu îmi fac griji pentru dânsul, dar cred că o să fie totul ok, totul bine, sperăm Dumnezeu să ne ajute", a spus mama lui Dumitraş, Anastasia Stratulat. 

Dacă intervenţia la cord în cazul micuţilor se face sub anestezie totală, atunci adolescenţii rămân conştienţi. Andrei are 18 ani, iar de miercuri trăieşte o nouă experienţă, cea de a auzi bătăile unei inimi sănătoase.

"De la început era greu să răsuflu, iar spre final a apărut aşa o uşurare, o senzaţie de nedescris. Sunt bătăi de inimă dinamice şi echilibrate, nu aşa cum erau de obicei, bătea, bătea şi la un moment dat se oprea şi apoi iar începea", a spus Andrei Ţebuleschii.

Deşi de la intervenţie au trecut mai puţin de 24 de ore, tânărul va putea merge deja acasă, la fel ca şi ceilalţi minori operaţi miercuri. Intervenţia pe cord la minori a fost realizată de către un medic cardiolog suedez.

"Dacă noi comparăm cu partea chirurgicală, cu deschiderea, stenotomia şi aşa mai departe, unde pacienţii trebuie să rămână în spital, cel puţin o săptămână, normal că tratamentul endovascular, adică prin piele este unul fenomenal, formidabil", a spus medicul cardiolog, Petru Liuba.

Costul unei astfel de intervenţii costă în mediu 20.000 de euro, pacienţii din ţara noastră vor achita între 2.500 şi 4.500 de euro. Copiii din familiile social vulnerabile au fost operaţi absolut gratuit.

În perioada 5-6 octombrie 11 copiii au fost operaţi laparoscopic, iar ceilalţi 12 vor fi operaţi în februarie 2017.

Potrivit statisticilor, unul dintr-o sută de copii din ţara noastră se nasc cu malformații cardiace.

Sursa: publika.md