mamaplus

Porumbul dulce a apărut pe tarabele pieţelor din Chişinău. Cât costă

-
//
05.07.2023

Porumbul dulce, unul dintre deliciile verii, a apărut pe tarabele pieţelor din Chişinău. Gustos şi bogat în nutrienţi, este căutat de pofticioşi. Doar că, în acest an, mulţi ar putea să-şi pună pofta-n cui, deoarece un ştiulete costă chiar şi 25 de lei.

mamaplus

De câteva zile, comercianţii au scos pe tarabe porumbul timpuriu. Aliona Bârca este din satul Costeşti, raionul Râşcani. A venit la piaţa agricolă din cartierul Telecentru cu porumb crescut în condiţii speciale, un soi nou, pe care-l cultiva pe o suprafaţă de 30 de ari, transmite tvrmoldova.md.

ALIONA BÂRCĂ, agricultor: „Am încercat primul an să plantăm, am făcut răsad, arcuri, peliculă, muncitori dar rezultate nu prea avem. Era frig am descoperit pelicula prea devreme şi asta e rezultatul. – Cu cu cât îl vindeţi? -cu 5 lei.”

„Îmi place porumbul, de fapt şi mămăliga. Am acum o reţetă, îl fierbi în lapte, mi-au spus că e foarte gustos.”

Mai mulţi comercianţi spun că îşi cresc porumbul în sere.

„La Criuleni au seră, se străduie că asta e copeica lor. Pepenele încă e scump şi nu prea dar văd că porumul lumea îl cumpără, la copii îl fierb şi-l mânâncă.”

„Eu porum mânânc atunci când îl am al meu, deşi nu e rău să cumperi, dar să ştii că e de al nostru, moldovenesc. Nu prea cred că este la noi, eu sunt de la ţară, încă spic încă.”

Tot în această perioadă, în pieţe au apărut şi migdalele verzi. Unii oameni le vând chiar pe marginea drumului şi le desfac sub privirile cumpărătorilor.

„De ce le stricaţi aici în drum? -Aici le stricăm, aici le vindem. 60 de lei paharul, 70 de lei mari. Nevoia te face să faci asta.”

„Mi-am luat că sunt bune pentru sănătate, conţin multe vitamine şi foarte bune, când eram tineri nu ne gândeam, dar la bătrâneţe, dragoste nu ne mai trebuie, vrem sănătate. Nu vă deranjează că se văd pe marginea drumului, oamenii aceştia muncesc săracii.”

Medicii ne avertizezază să nu cumpărăm produse de pe marginea carosabilului. Acestea sunt expuse poluării şi nici nu sunt păstrate în condiţii conforme.

MARIA VICTORIA RACU, medic, şef, Secţia Sănătate Naţională şi a Copiilor, ANSP: „Întotdeauna reprezintă un risc pentru consumul consumul de produse poluate cu metale grele, în special în acest caz vorbim de plumb care se emană în urma arderii combustibilului. Chiar dacă se află un timp scurt şi să uităm de poluarii, colb.”

Deoarece fructele şi legumele de sezon pot provoca intoxicaţii, specialiştii ne recomandă să le cumpărăm doar din locuri autorizate.