Începerea școlii a dat startul unui nou val de infectări cu COVID în toată lumea. Varianta de acum a tulpinii de coronavirus vine cu febră înaltă și riscuri mari pentru bebeluși și bătrâni.
În România sunt 11.000 de cazuri active - de trei ori mai multe față de finalul lunii august, transmite stirileprotv.ro.
Cea mai mare creștere a numărului de teste pozitive este în rândul copiilor de vârstă școlară.
Cum au ieșit de la ore, au venit cu părinții direct la camera de gardă a unui spital de copii.
Elev: „Mi-este rău”.
Reporter: La școală ai colegi care tușesc?
Elev: „Chiar doi. Tușesc și stau chiar în fața noastră, în bancă”.
În situația gemenilor sunt mii de preșcolari și elevi, care au revenit în colectivitate pe 11 septembrie.
Dr. Raluca Alexandrescu, reprezentantul spitalului: „Au început școlile, numărul de viroze a crescut, din păcate predomină... coronavirusul, pe care-l cunoaștem”.
Din cinci teste COVID făcute în urgență celor cu semne de infecție respiratorie, trei sunt pozitive.
Cifrele arată că, după o creștere ușoară a numărului de cazuri la început de septembrie, prima săptămână de cursuri a adus o explozie a îmbolnăvirilor, de aproape 60 la sută. Cele mai recente cifre arată că sunt 11.000 de teste pozitive.
E drept, versiunea actuală a tulpinii Omicron nu duce la cazuri grave la copiii de peste trei ani și la adulți. Așa că pacientul poate fi consultat de medicul de familie. Riscul este însă mai mare pentru bebeluși. La febră peste 39, asociată cu alte simptome, prezentarea la doctor e urgentă.
Și în cazul vârstnicilor pot apărea complicații majore. Medicii le recomandă să evite spațiile închise și aglomerate. Obezitatea rămâne un factor de risc, indiferent de vârstă. Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că o nouă variantă a vaccinului împotriva COVID, care să facă față mutațiilor actuale, intră în procedura de obținere a autorizațiilor de punere pe piață.
Reprezentant al Agenției Europene a Medicamentului: „Mă bucur să vin cu noutăți... am primit o cerere de aprobare pentru un nou vaccin monovalent Novavax, care să lupte cu subvarianta Omicron de acum”.
Reprezentant CDC: „Deocamdată, nu există absolut niciun indiciu că infecțiile cu aceste variante de SARS-CoV-2 vor provoca îmbolnăviri mai grave sau vor face vaccinurile mai puțin eficiente”.
Din cele 18 decese înregistrate săptămâna trecută la pacienți cu COVID, unul a fost în categoria de vârstă 30-39 de ani și 12 la pacienți aveau peste 70 de ani. În cei trei ani și jumătate de când omenirea se lupta cu virusul SARS-CovV-2, în variantele lui agresive, au fost oficial 675 de milioane de îmbolnăviri de COVID și șase milioane 900 de mii de decese.