Patru medici de la Centrul Mamei şi Copilului, acuzaţi de malpraxis

Patru medici de la Centrul Mamei şi Copilului, acuzaţi de malpraxis

-
//
14.08.2015

Judecătoria Botanica a capitalei s-a expus astăzi pe marginea cazului de malpraxis de la Centrul Mamei şi Copilului, achitând medicul de gardă şi condamnându-i pe ceilalţi trei la numai doi ani de închisoare cu suspendare şi privarea de dreptul de a activa în domeniu timp de patru ani. Informaţia a fost confirmată pentru Jurnal.md de către şefa Serviciului de presă a Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Patru medici de la Centrul Mamei şi Copilului, acuzaţi de malpraxis

Procurorii spun însă că vor contesta decizia magistraţilor la Curtea de Apel Chişinău (CAC), unde vor cere pedepsirea inclusiv a medicului achitat şi aplicarea unor sancţiuni mai aspre în cazul celor condamnaţi.

Doi ginecologi-obstetricieni, moaşa-şefă şi şefa de studii de la Catedra obstetrică şi ginecologie din cadrul Centrului Mamei şi Copilului vor compărea astăzi pe banca acuzaţilor pentru a-şi afla pedepsele pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

În octombrie 2011, asistând o naştere, învinuiţii nu ar fi monitorizat corespunzător evoluţia travaliului, nu au depistat instalarea suferinţei acute fetale şi starea gravă a fătului, aplicând cu întârziere procedeele de resuscitare a nou-născutului. În rezultatul inacţiunilor medicilor, nou-născutul a suferit o lezare cerebrală definitivă, decedând la începutul acestui an.

Procurorii au dispus efectuarea expertizei medico-legale. Centrul de Medicină Legală de la Chişinău a conchis că nu există culpa medicilor. Astfel, procurorii au dispus efectuarea aceleiaşi expertize de către Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti, care a apreciat că evoluţia travaliului nu a fost monitorizată corespunzător de către medici şi ar fi putut fi eventual corectată prin efectuarea operaţiei cezariene.

Instanţa de judecată urmează să aprecieze temeinicia probelor acumulate de procurori şi să se pronunţe asupra vinovăţiei medicilor. Procuratura Botanica a solicitat condamnarea inculpaţilor la câte trei ani de închisoare cu privarea de dreptul de a practica medicina timp de cinci ani.

Sursa: jurnal.md