Orheiul Vechi va deveni unul din cele mai atractive obiective turistice ale țării

Orheiul Vechi va deveni unul din cele mai atractive obiective turistice ale țării

-
//
25.04.2016

La Chişinău a avut loc astăzi ceremonia oficială de semnare a Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Culturii, Agenția Turismului și Proiectul de Competitivitate finanțat de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) privind asistența oferită în vederea susținerii dezvoltării Rezervației cultural-naturale "Orheiul Vechi" și promovarea acesteia ca destinație turistică în perioada 2016-2017.

Orheiul Vechi va deveni unul din cele mai atractive obiective turistice ale țării

Documentul a fost semnat de către ministrul Culturii, Monica Babuc, directorul general al Agenției Turismului, Iurie Carp, și directorul de Proiect, Doina Nistor, în prezența directorului USAID Moldova Tomas Rhodes.

În cadrul evenimentului ministrul Culturii, Monica Babuc, a subliniat importanța dezvoltării și valorificării Rezervației cultural-naturale "Orheiul Vechi", în contextul acțiunilor întreprinse de minister în ultimii ani pentru promovarea sitului arheologic în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Oficialul a mulțumit partenerilor pentru implicare și colaborare în elaborarea unui proiect comun care va sta la baza complexului de acțiuni ce vor contribui la consolidarea integrității și autenticității Peisajului arheologic "Orheiul Vechi".

La rîndul său, directorul USAID Moldova, Tomas Rhodes, a menționat că acțiunile întreprinse împreună cu partenerii vor contribui la dezvoltarea regiunii ca fiind un obiectiv turistic sustenabil, fapt care va plasa Republica Moldova pe harta destinațiilor turistice mondiale și va avea efecte pozitive asupra economiei țării. În această ordine de idei, directorul Agenției Turismului, Iurie Carp, a subliniat că Rezervația cultural-naturală "Orheiul Vechi" reprezintă un obiectiv turistic prioritar pentru țara noastră, fiind unul din locurile care este vizitat de orice turist care vine în Republica Moldova.

Orheiul Vechi va deveni unul din cele mai atractive obiective turistice ale țării

Memorandumul prevede elaborarea planului de amenajare a teritoriului Rezervației cultural-naturale "Orheiul Vechi", elaborarea Strategiei privind dezvoltarea turismului în Rezervația cultural-naturală "Orheiul Vechi" pentru anii 2016-2025, precum și îmbunătățirea promovării Orheiului Vechi ca destinație turistică.

Rezervația cultural-naturală "Orheiul Vechi", creată prin legea nr. 251 din 4 decembrie 2009 și aflată în subordinea Ministerului Culturii, reprezintă obiectivul patrimonial cu cea mai înaltă pondere turistică în Republica Moldova.

În anul 2014 a fost aprobată Strategia de dezvoltare a culturii "Cultura 2020", care stabilește obiectivele prioritare în domeniul dezvoltării culturii, conservării și punerii în valoare turistică a patrimoniului cultural național, inclusiv a Rezervației cultural-naturale "Orheiul Vechi". În conformitate cu obiectivele stabilite în Strategie, în anul 2015, Ministerul Culturii a elaborat și înaintat dosarul de nominalizare a Peisajului Arheologic "Orheiul Vechi" în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, decizia respectivă a forului internațional fiind preconizată pentru anul 2017.

Orheiul Vechi va deveni unul din cele mai atractive obiective turistice ale țării

Sursa: www.moldpres.md