Cercetătorii au conceput o entitate care seamănă foarte mult cu embrionul uman - fără să folosească ovule, spermatozoici sau un uter.
Embrionul a eliberat și suficienți hormoni pe care orice femeie gravidă îi are ca să apară pozitiv un test de sarcină. Cercetătorii de la Weizmann Institute of Science din Israel au creat un model de embrion uman din celule stem generate în laborator, după ce au probat cercetarea lor pe embrionii de șoarece, transmite protv.ro.
Scopul cercetătorilor a fost să poate studia ceea ce se întâmplă în primele stadii ale sarcinii într-un mod etic, fără să experimenteze pe embrioni umani reali. Modelul dezvoltat de echipă este o îmbinare de celule care nu poate deveni un făt adevărat.
Embrionul nu este uman și nici nu poate deveni, pentru că nu poate fi implantat în membrana uterului. Un embrion este considerat fetus de la 9-12 săptămâni încolo, când are toate organele interne importante și este recunoscut drept ființă umană.
Modelul artificial are toate elementele pe care un embrion uman de 14 zile ar fi de așteptat să le aibă, inclusiv placentă și alte membrane externe.
Pentru că în această perioadă, au loc multe pierderi de sarcină, dar nu există și motivele pentru care se întâmplă, profesorul Jacon Hanna declară: „Drama este prima lună, care este în mare parte o cutie neagră. Embrionul nostru artificial oferă o modalitate etică și accesibilă de a cerceta această cutie”.
În loc să folosească ovule și spermatozoizi, cercetătorii au folosit celule stem naive, pe care le-au reprogramat pentru a le da abilitatea să devină orice tip de țesut din organism.