mamaplus

O țară din Europa obligă părinții să-și trimită copiii la școală, inclusiv cei predispuși la infectarea cu COVID-19

-
//
24.06.2020

Suedia îi obligă pe părinți să-și trimită copiii la școală, inclusiv studenții cu imunitatea scăzută și care sunt mai predispuși la infectarea cu Covid-19, ca parte a politicii sale de a evita blocarea completă ca răspuns la pandemia de coronavirus.

În timp ce sistemele școlare din alte țări au încetat sau au restricționat foarte mult învățarea personală, Suedia spune că oricine sub 15 ani trebuie să meargă la școală. Aproape că nu există excepții.

Unii părinți au refuzat să se conformeze și se tem de reacția autorităților.

Business Insider a vorbit cu unii părinți și profesori din toată Suedia, mulți dintre ei au decis să își țină copiii acasă, în ciuda instrucțiunilor guvernului. Totodată, sunt și părinţi care consideră că copiii lor au un risc ridicat de COVID-19, în timp ce alții se consideră vulnerabili și se tem că copiii lor ar putea aduce boala acasă.

Agenția de Sănătate Publică din Suedia spune că nu există "dovezi științifice" că închiderea școlilor ar contribui la atenuarea răspândirii virusului. Agenția a spus că acest lucru "va avea un impact negativ asupra societății" lăsând lucrătorii esențiali care se luptă să îngrijească copiii. Aceasta a spus că o astfel de politică ar putea pune alte grupuri de oameni - cum ar fi bunicii - la un risc crescut dacă au grijă de copii.

Suedia are credințe puternice în drepturile copilului, care include dreptul la educație și, de obicei, nu permite ca această învățare să aibă loc în afara școlii.

Doar personalul sau copiii cu simptome ar trebui să rămână acasă, spune Agenția de Sănătate Publică.

Suedia nu include copiii ca grup de risc, chiar și copiii care au afecțiuni recunoscute cresc vulnerabilitatea adulților, cum ar fi diabetul, cancerul de sânge, afecțiunile imunosupresive sau tratamentele în curs de cancer.

Studiile sugerează că copiii sunt în general mai puțin expuși la risc decât alte grupuri, dar majoritatea țărilor au totuși școli închise sau au schimbat radical modul de funcționare. Noi efecte ale virusului asupra copiilor sunt de asemenea descoperite pe măsură ce pandemia progresează.

Guvernul își continuă politica obișnuită, care spune că atunci când copiii sunt absenți în mod repetat, școlile trebuie să investigheze și, în unele cazuri, să raporteze situația autorităților locale, care pot implica servicii sociale. Temerile față de coronavirus nu sunt considerate un motiv valid pentru păstrarea copiilor acasă.