mamaplus

O tânără a născut prematur pentru a-şi salva copilul, apoi a murit răpusă de COVID-19

0
//
09.04.2021

O tânără în vârstă de 32 de ani a murit de COVID, cu plămânii afectaţi în proporţie de 90%, după ce a născut prin cezariană un băiețel de 1.900 grame. Cazul dramatic a avut loc la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, acolo unde o femeia din Botoşani a murit de COVID-19, fără să sufere de vreo altă boală. 

Liza era însărcinată şi a ales să nască mai devreme, pentru a-şi salva copilul. Computerul tomograf a arătat o cicatrice enormă, care arăta ca după o arsură. 

„Totul a început în jurul datei de 20 martie. Tânăra a fost transferată de la Spitalul de Boli Infecțioase, iar starea ei era gravă, era COVID pozitivă. Pentru că era însărcinată, s-a decis să i se facă o radiografie în urma căreia a rezultat inițial că plămânii erau afectați în proporție de 50-60%”, a spus Diana Cimpoeşu, şef UPU-SMURD Iaşi. 

Din cauza stării grave în care se afla şi pentru că sarcina era foarte avansată, medicii au decis să o transfere pe Liza la o altă maternitate din Iaşi. Aici, doctorii au sfătuit-o pe tânără să nască prin cezariană, pentru a da o şansă copilului, deşi ea ar fi vrut să ducă sarcina până la capăt.  Eduard s-a născut, în cele din urmă, la 28 de săptămâni şi a fost testat pentru COVID-19, rezultatul fiind negativ. 

„După ce a născut, tânăra a fost transferată înapoi la noi, la ATI. Inițial, sarcina a permis să îi facem doar o radiografie la plămâni pentru că era însărcinată. Ulterior, după naştere, i-am făcut un CT (computer tomograf). Rezultatul a fost înfiorător. Fără boli, un om care era perfect înainte de COVID, acum avea plămânii afectaţi 90%. Plămânii ei, fără a avea o boală asociată, la doar 32 de ani, erau o cicatrice enormă, ca după o arsură. A făcut hidropneumotorax, ruptură de pleură şi altele. Au fost afectate toate organele într-un ritm extrem de alert”, a mai spus Diana Cimpoeşu. 

Tânăra din Botoşani va fi înmormântată sâmbătă, 10 aprilie.