mamaplus

O grădiniță din nordul țării va utiliza apa pluvială în scopuri menajere

-
//
01.03.2024

Un sistem inovator de stocare a apei pluviale va fi construit în grădinița din Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei cu sprijinul Caritas Cehia.

mamaplus

Proiectul a fost prezentat astăzi, în cadrul Ședinței Consiliului Raional Sîngerei, transmite nordnews.md.

„Construim sistemul care va colecta această apă de ploaie. Ulterior, apa va fi filtrată și acest sistem va fi racordat la rețeaua existentă printr-un sistem automatizat, și va fi folosit pentru apa la wc, spălat rufe și veselă. În cazul ideal al funcționării sistemului, acesta ar trebui să asigure 100% din necesarul de apă”, a spus Vadim Strestian, manager de proiect, AO Caritas Cehia în R. Moldova.

Lucrările de construcție vor avea loc în acest an, cu implicarea experților cehi și naționali. Aici va fi construit un sistem de captare, filtrare și stocare a apei pluviale, pentru utilizarea ulterioară a acesteia în scopuri menajere.

„Principalul nostru obiectiv este ca să cheltuim resursele pe care le avem, astfel încât următoarele generații să beneficieze de resursele pe care le avem noi și să nu facă abuz de ele. Acest proiect este binevenit mai ales pentru instituțiile publice și sociale pentru că prin intermediul acestuia noi putem să colectăm această apă, să o depozităm, să o tratăm și ulterior să o utilizăm din nou în uzul instituției”, susține Cristian Cainarian, președintele raionului Sîngerei.

Conceptul este inovator pentru Moldova. Astfel, cei peste 130 de copii care frecventează grădinița „Albinuța” vor fi primii beneficiari ai unui asemenea proiect.

„Noi am simțit problema lipsei apei în instituția noastră până am fost conectați la o sursă centralizată și de asta am încercat să folosim orice oportunitate și să avem economii la bugetul grădiniței”, a explicat Rodica Daraban, directoarea grădiniței „Albinuța”, sat. Bilicenii Vechi.

Conform estimărilor făcute de Ministerul Sănătății în 2021, doar 50% din instituțiile de învățământ din Moldova aveau apă curentă.

„Vom face un ghid pe care-l vom da tuturor primarilor interesați, unde le vom explica toți pașii pentru a aplica la un asemenea proiect. Grădinița „Albinuța” din satul Bilicenii Vechi obține acest proiect absolut gratuit, noi ne asumăm toate cheltuielile”, a conchis Vadim Strestian, manager de proiect, AO Caritas Cehia în R. Moldova.

Proiectul „Apa pluvială ca sursă alternativă de apă în Moldova” este implementat de Caritas Cehia în parteneriat cu Primăria Comunei Bilicenii Vechi și finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).